Producatorii de medicamente spun ca nu exista motiv real de panica privind carentele de aprovizionare

04/11/2019
Producatorii de medicamente spun ca nu exista motiv real de panica privind carentele de aprovizionare

Producatorii de medicamente spun ca nu exista motiv real de panica privind carentele de aprovizionare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-spun-ca-nu-exista-motiv-real-de-panica-privind-carentele-de-aprovizionare/

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania precizeaza ca pentru 90% dintre medicamentele aflate in uz in Romania exista inlocuitori, medicamente generice si biosimilare care trateaza cu aceeasi eficienta si siguranta, continand aceleasi ingrediente active, in asa fel incat ‘nu exista un motiv real de panica privind carente de aprovizionare’, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al PRIMER, in catalogul oficial al MS sunt inscrise 5.769 de medicamente care au preturi inregistrate si care pot fi comercializate in Romania, cifra fiind similara celei din alte tari, din regiunea noastra.

Conform sursei citate, PRIMER mai atrage atentia ca nu politica de preturi, ci taxele de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania si estimeaza ca incepand din 2015 au disparut din piata peste 2.000 de medicamente, in special cele ieftine, care nu erau rentabile in conditiile unor accize de 50%.

“Este un fapt normal ca autoritatile romane sa solicite producatorilor sa vanda medicamentele decontate la preturi similare celorlalte tari din UE. Problema in Romania insa este ca producatorii sunt obligati sa plateasca inca 25% supraimpozitare (asa numita ‘taxa clawback’) si inca circa 25% taxa de acces pe canalele comerciale (asa-numita ‘taxa de raft’) – astfel incat veniturile nete inregistrate in Romania sunt cu 50% mai mici decat in alte tari, chiar daca pretul aprobat de MS este acelasi ca in acele tari. Asadar, nu politica de preturi ci taxele aberante de pana la 50% obliga producatorii sa retraga sau sa nu mai aduca medicamente in Romania. La asta se adauga, pentru producatorii din tara, cresterea cu peste 50% a costurilor cu utilitatile, cu materiile prime si pentru conformarea la reglementarile europene”, scrie in comunicatul mentionat.

PRIMER, care reuneste 19 fabrici de medicamente din Romania, mai precizeaza ca la inceputul lunii octombrie a fost adusa in dezbatere publica o corectie la Ordinul Ministerului Sanatatii 368/2017, in care printr-o masura de natura tehnica se propunea cresterea preturilor pentru medicamentele din sursa unica, evitand astfel disparitia lor. Proiectul de ordin a fost retras.

“In ultimii 10 ani, Romania a ratat foarte multe politici publice din domeniul medicamentului, ramanand tara din UE care desi are cea mai mica investitie in alocarea de bani pentru medicamente, mai putin de 74 euro/locuitor, are un consum de sub 20% medicamente generice (sub 8% din productie interna) si de sub 10% medicamente biosimilare. Doar prin utilizarea acestora s-ar putea crea spatiu bugetar pentru introducerea in circulatie de noi medicamente. Din pacate, din ce in ce mai multe tari se confrunta cu disfunctionalitati in aprovizionarea cu medicamente, dar marea lor majoritate a adoptat mecanisme care sa discearna intre carentele reale si santajul pe care-l fac anumiti producatori asupra autoritatilor pentru a-si asigura beneficii comerciale”, mai adauga PRIMER in comunicatul de presa.

De la 1 noiembrie a expirat pretul pentru 71 de medicamente. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat ca pentru 49 exista echivalent farmaceutic pe piata, iar pentru alte 22 au fost identificate alte medicamente sau arii terapeutice.

Etichete: criza de medicamente, aprovizionare cu medicamente, medicamente farmacii, medicamente generice, medicamente biosimilare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: