Producatorii de medicamente: Romania trebuie sa investeasca intr-o fabrica de vaccinuri

29/01/2019

Producatorii de medicamente: Romania trebuie sa investeasca intr-o fabrica de vaccinuri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-romania-trebuie-sa-investeasca-intr-o-fabrica-de-vaccinuri/

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER ) atrage atentia intr-un comunicat de presa ca datele statistice si epidemiologice arata an de an o crestere alarmanta a cazurilor de gripa la nivel european si mondial si imposibilitatea fabricantilor existenti de a furniza toate vaccinurile.

In acest context, Romania, care a inchis Institutul Cantacuzino, trebuia sa investeasca urgent intr-un sit de productie de vaccinuri pe teritoriul sau, mai sustin reprezentantii PRIMER conform sursei citate.

“Romania se confrunta in fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar in special de vaccin antigripal si pentavalent. Chiar daca autoritatile iau masuri din timp pentru achizitionarea de vaccinuri, cantitatile procurate prin licitatie devin insuficiente in situatia in care exista o cerere suplimentara din partea populatiei, chiar si contra cost. Acest lucru se intampla pentru ca, in primul rand, capacitatile de productie la nivel mondial sunt limitate si isi planifica foarte strict productia fara a putea suplimenta cantitatile fabricate si, in al doilea rand, pentru ca reglementarile din piata farmaceutica din Romania (politica de preturi, taxa clawback, etc.) reprezinta obstacole serioase pentru producatori spre a-si desface produsele in Romania”, a declarat Dragos Damian, directorul PRIMER.

Potrivit sursei citate, tarile din estul Europei au luat deja masuri pentru a evita crizele de produse imunologice, alegand sa le produca in tarile lor, pentru ‘a se feri’ astfel de problemele cu aprovizionarea.

Continut educational:

“Cel mai bun exemplu de data recenta este investitia de 30 milioane euro care se face incepand cu acest an in Ungaria, care a fost aleasa de o companie multinationala pentru o noua fabrica de vaccinuri. Bulgaria, Ucraina si Serbia sunt alte exemple de tari din jurul nostru care au investit in capacitati de fabricatie pentru produse imunologice si nu au intampinat probleme de aprovizionare cu vaccinuri sau alte produse de acest fel (seruri, imunoglobuline, etc.). Este evident in acest context ca Romania, care a inchis de cativa ani Institutul Cantacuzino, trebuia sa investeasca urgent intr-un sit de productie de vaccinuri pe teritoriul sau’, mai precizeaza Dragos Damian in comunicatul PRIMER.

In comunicat se mai precizeaza ca o astfel de investitie ar putea asigura independenta Romaniei care nu ar mai trebui sa importe vaccinurile, ba chiar ar putea capata resursele si anvergura pentru a exporta.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Doua mutatii noi ale coronavirsului SARS-CoV-2 descoperite in SUA

Studiu: Covid-19 ar putea evolua intr-o boală sezoniera

INSP: Peste 30.500 de cazuri de infectii respiratorii acute in ultima saptamana de raportare

Ministrul Sanatatii: In Romania se administreaza 6 doze de vaccin anti-Covid dintr-un flacon

Klaus Iohannis s-a vaccinat impotriva Covid-19: Acest vaccin este sigur, eficient si recomand tuturor vaccinarea