“Producatorii de medicamente nu mai pot acoperi costul fraudarii sistemului public de sanatate, ascuns in taxa clawback”

22/04/2016

“Producatorii de medicamente nu mai pot acoperi costul fraudarii sistemului public de sanatate, ascuns in taxa clawback”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-nu-mai-pot-acoperi-costul-fraudarii-sistemului-public-de-sanatate-ascuns-in-taxa-clawback/

pastile-ARPIM-COLORATEAsociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita mai multa transparenta in procesul de calculare al taxei clawback.

Potrivit unui comunicat de presa, APMGR atrage atentia ca existenta unei fraude de peste 9,4 milioane de lei in modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, facuta publica in ultimul raport de audit al Curtii de Conturi, este ingrijoratoare pentru producatorii de medicamente intrucat determina cresterea artificiala a taxei clawback.

“Autoritatile au datoria sa corecteze aceasta fraudare flagranta a sistemului public de sanatate, iar o prima masura ar putea sa fie mai multa transparenta in modul de calcul al taxei clawback, solicitata de nenumarate ori de catre industria farmaceutica”,  a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR, conform comunicatului.

Producatoii de medicamente generice mai atrag atentia ca in lipsa acestei masuri, CNAS nu va avea niciun interes sa stopeze frauda din sistemul public de sanatate intrucat aceasta este transferata in totalitate in sarcina producatorilor de medicamente prin taxa clawback.

“APMGR reaminteste ca din cauza taxei clawback, care este la un nivel nesustenabil si a cadrului fiscal si de reglementare nefavorabil, producatorii de medicamente generice au fost nevoiti in ultimii ani sa disponibilizeze peste 500 de angajati si sa inchida linii intregi de productie de medicamente, ceea ce a dus la disparitia a peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile de pe piata. Mentinerea actualului sistem va duce la intrarea in colaps a industriei locale producatoare exclusiv de medicamente generice si va lipsi milioane de pacienti de medicamente vitale”, scrie in informarea catre presa.

APMGR propune, totodata, implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula clawback.

Propunerea are la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamentele generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovativ corespunzator) si a fost deja acceptata de autoritati ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: