Producatorii de medicamente generice cer demisiile ministrului Sanatatii si a presedintelui CNAS

19/10/2017

Producatorii de medicamente generice cer demisiile ministrului Sanatatii si a presedintelui CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-generice-cer-demisiile-ministrului-sanatatii-si-a-presedintelui-cnas/

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) ii solicita premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sanatatii, Florian Bodog si a presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Razvan Vulcanescu, pentru incalcarea programului de guvernare si promovarea unor politici de sanatate in detrimentul pacientului.

Este inacceptabil ca, in timp ce pacientii nu mai gasesc medicamente generice cu pret redus din cauza taxei clawback sau le gasesc la preturi ce necesita coplata, oficiali de rang inalt sa sustina ca taxa clawback nu a crescut in ultimul an, ca este la un nivel ‘rezonabil’, iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat in ultimii ani”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit unui comunicat al asociatiei citat de Adevarul.

Conform comunicatului, intr-un interviu acordat unei publicatii, ministrul sanatatii declara ca, “pana in momentul de fata, nu a crescut clawbackul, el s-a mentinut pana la o valoare rezonabila”.

APMGR afirma ca nivelul taxei clawback a crescut de la 15,62% in trimestrul I al anului 2016, la 19,86% in acelasi trimestru al anului 2017 si de la 15,64% in trimestrul II din 2016 la 18,59% in trimestrul II al lui 2017. Estimarile interne ale CNAS pun nivelul acestei taxe la 24% in ultimul trimestru al anului 2017.

De asemenea, APMGR sustine ca este falsa afirmatia facuta intr-o publicatie de presedintele CNAS conform careia “fondurile totale alocate de CNAS pentru medicamentele cu si fara contributie personala, inclusiv pentru cele utilizate in programele nationale de sanatate, s-au dublat in intervalul de sase ani de la introducerea contributiei clawback”.

Potrivit sursei mentionate, APMGR considera ca, prin politicile medicamentului promovate de actuala conducere a Ministerului Sanatatii si de cea a CNAS se incalca in mod grav programul de guvernare care, in capitolul dedicat sanatatii, promite “asigurarea pietei cu medicamentele necesare pacientului la momentul nevoii lui”.

Asociatia atrage atentia ca, in conditiile pastrarii modului de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice, alte mii de medicamente generice cu preturi mici pot disparea de pe piata in urmatorul an.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: