Producatorii de medicamente acuza autoritatile ca ignora disparitia medicamentelor ieftine

25/10/2018

Producatorii de medicamente acuza autoritatile ca ignora disparitia medicamentelor ieftine

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-de-medicamente-acuza-autoritatile-ca-ignora-disparitia-medicamentelor-ieftine/

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) si Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) acuza autoritatile ca ‘ignora’ solutia calculului diferentiat al taxei clawback, in ciuda studiilor de impact care sustin validitatea acestuia si a disparitiei a mii de medicamente ieftine, relateaza Agerpres.

“Consecintele vor fi majore, iar responsabilitatea este a Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante care ignora o solutie viabila, cu costuri zero pentru bugetul de stat, dar cu efecte benefice pentru pacienti si pentru industria producatoare de medicamente generice”, a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR, citat intr-un comunicat de presa.

APMGR si PRIMER atrag atentia ca, in lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, alte mii de medicamente vor disparea in 2019, linii de productie ale fabricilor romanesti vor fi inchise.

Potrivit celor doua organizatii, disparitia unor medicamente esentiale va genera o ‘reala problema de siguranta nationala, in cazul unei calamitati’.

“In aceste zile, producatorii isi fac planurile pentru anul 2019. Lipsa unei solutii imediate referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei inseamna nu numai ca autoritatile nu sunt interesate de soarta a milioane de pacienti, dar si ca asista fara reactie la ceea ce credem ca este un plan elaborat de distrugere a industriei romanesti de medicamente”, a sustinut Dragos Damian, director executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Conform sursei citate, calculul diferentiat al taxei clawback propus de catre APMGR a fost validat prin studiile de impact realizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si considerat o solutie viabila.

In acest fel, s-ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,57% in trimestrul al patrulea al acestui an, fata de nivelul de 27,53% estimat de CNAS, in situatia in care modul actual de calcul ramane neschimbat, sustin ARPIM si PRIMER, care adauga ca pentru medicamentele scumpe impactul este de 1%, iar impactul asupra colectarii fondurilor la bugetul de stat ar fi aproape de zero – aproximativ 7.000 lei pe luna.

“Nu cerem ca medicamentele generice sa fie favorizate, cerem sa se aplice un calcul echitabil, in primul rand in interesul pacientilor, care sa gaseasca oricand medicamentele de care au nevoie. In acest moment, medicamentele cu pret redus sunt penalizate in Romania”, a afirmat Adrian Grecu conform sursei mentionate.

“Degeaba tratam bolnavii cu medicamente scumpe, daca ei nu gasesc Cisplastina de care au nevoie in aceeasi schema de tratament”, a completat el.

Dragos Damian a avertizat ca, la un nivel al taxei clawback de 29%, medicamente foarte folosite in Romania pentru boli cardiovasculare sau hipertensiune arteriala, precum Metropololul (940.000 pacienti pe luna), Indapamida (867.000 pacienti pe luna) sau Enalapril (490.000 pacienti pe luna) vor ajunge sa fie produse in pierdere, nivelul acesteia variind intre 10% si 60% din pretul de vanzare.

APMGR si PRIMER sustin totodata ca cele mai multe cheltuieli ale statului roman merg catre ‘tratamente inovative’, care se adreseaza catorva mii de pacienti.

Conform celor doua organizatii, statul cheltuie doar 6,2 milioane lei pentru tratarea a 2,5 milioane de romani cu medicamente care costa pana in 10 lei si 28,3 milioane lei pentru tratarea a 1.200 de pacienti cu medicamente care costa peste 13.000 de lei.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi

Un medic propune ca antiviralul Favipiravir sa poata fi cumparat din farmacii