Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie, la Spitalul Militar Central ‘Dr. Carol Davila’

06/05/2021
Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie, la Spitalul Militar Central ‘Dr. Carol Davila’

Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie, la Spitalul Militar Central ‘Dr. Carol Davila’

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proceduri-cardiochirurgicale-de-ultima-generatie-la-spitalul-militar-central-dr-carol-davila/

Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie au fost realizate la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, acestea reprezentand o premiera pentru unitatea medicala.

“In perioada 13-15.04.2021, in Sectia Chirurgie cardiovasculara a Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, s-au implantat o serie de endoproteze aortice transcateter unor pacienti cu stenoza aortica stransa.
In acest context, s-a reusit, in premiera pentru unitatea noastra, o interventie de implantare de valva transcateter intr-o proteza biologica in pozitie mitrala, prin acelasi abord transapical.”, se precizeaza intr-un comunicat al unitatii medicale.

Potrivit sursei citate, pacienta avea implantata, in urma cu sase ani, o proteza mitrala biologica urmata de un episod de endocardita care a dus, in timp, la degenerarea avansata structurala tradusa prin insuficienta mitrala severa, hipertensiune pulmonara si insuficienta tricuspidiana, aceasta din urma fiind cu mecanism etiologic mixt.

Aceasta posibilitate de rezolvare a suferintelor pacientilor operati anterior, clasic, face ca riscurile grevate de o reinterventie, mai ales la pacienti cu varsta inaintata si conditie biologica precara sa fie mult diminuate.

Criteriile de selectie a pacientilor la care s-a intervenit prin proceduri cardiochirurgicale minim-invazive au tinut cont fie varsta, fie comorbiditatile asociate, care au facut ca acesti pacienti sa nu intruneasca conditiile necesare efectuarii, in siguranta, a interventiilor chirurgicale clasice de inlocuire valvulara aortica.

“Toate interventiile au avut loc prin abord transapical si s-au desfasurat fara incidente. Procedurile cardiochirurgicale hibride au avut loc in Laboratorul Angiografie si Cateterism Cardiac, acestea fiind realizate de o echipa mixta constituita din specialisti in Chirurgie cardiovasculara, Cardiologie interventionala si ATI.”, mai transmite unitatea medicala.

Echipa medicala a fost condusa de Col. medic dr. Liviu Stan, Sef Sectie Chirurgie cardiovasculara si a avut in componenta pe Lt. col. medic dr. Sebastian Botezatu, Seful Laboratorului Angiografie si Cateterism Cardiac; Lt. col. medic dr. Tudor Paduraru, Sef Sectie ATI 2; Mr. medic dr. Magdalena Gurzun, medic primar Cardiologie; Cpt. medic dr. Alexandru Conduraru, medic specialist Cardiologie; Lt. medic Alexandru Halip, medic dr. Mohamed Khattab, medic primar Cardiologie, competenta Cardiologie interventionala si medic dr. Ramona Constantin.

Trebuie mentionat faptul ca, fiind vorba de interventii cu mare grad de tehnicitate si utilizand dispozitive extrem de scumpe, faptul care limiteaza atat accesul pacientilor la aceasta tehnologie, cat si posibilitatea echipei medicale sa acumuleze experienta si sa se perfectioneze, in beneficiul net al pacientilor, il reprezinta repartitia, mereu insuficienta, a fondurilor destinate acestor tip de interventii.

“Dorim sa ii asiguram pe toti pacientii cu afectiuni cardiovasculare care doresc sa se adreseseze unitatii noastre medicale pentru servicii medicale de specialitate ca, unitatea noastra face eforturi constante si continue pentru a identifica solutii inovatoare si performante, tocmai in ideea de a asigura accesul cat mai multor pacienti la tehnici chirurgicale si dispozitivele de ultima generatie existente si utilizate in centrele de profil de la nivel mondial.”, mai precizeaza Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’.

Etichete: stenoza aortica, implantare valva transcateter, spitalul militar bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

5 Comentarii

  1. Anghelescu says:

    Bună ziua! Cum pot sa iau legatura cu un medic cardiolog in privinta unui stimulator cardiac pentru tatal meu?

  2. Luminita Grigorescu says:

    Buna ziua dl doctor Stan Liviu,va cer un ajutor disperat.Tatal meu,81 ani este internat la sp judetean Arges,Pitesti,i s-a facut coronografie,imediat dupa procedura asta a facut avc tranzitoriu, Acum este bine,inca internat dar ,noi nembrii familiei lui am vrea sa-l aducem la d-voastra.Va rog,cum as putea face sa iau leg cu dvoastra,?cum sa procedez??nu am trecut prin asa ceva pana acum,,Suntem cu totii derutati,inclusiv el,tatal meu.Va rog un sfat,un nr tel,,Multumesc

  3. Balaj Didina says:

    Am stimator cardiac,in urma CT sonda ventriculară la nivelul venei IVP,cu risc crescut de hemopericard ,recomanda extracția sondei. Caut specialist electrofiziolog.Multumesc !

  4. George Dragne says:

    Câți pacienți au avut obstrucție dinamica subaortica, ați observat o diferență între tipurile de proteze folosite. Nu am putut urmări acest webinar,ma interesează ce tipuri de proteze ați folosit. În poziție mitrala un cathéter based prosthesis trebuie evaluat profilul care se proiectează în LVOT, ați folosit balloon inflating sau self expanding prosthesis? Va mulțumesc

  5. Coman Silvia says:

    Am insuficiență aortică Grad 2-3 cu indicație de operatie de înlocuire valvă.Am 77 ani și o stare generală bună.C pot ajunge la o consultație la un specialist?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: