Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie, la Spitalul Militar Central ‘Dr. Carol Davila’

06/05/2021

Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie, la Spitalul Militar Central ‘Dr. Carol Davila’

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proceduri-cardiochirurgicale-de-ultima-generatie-la-spitalul-militar-central-dr-carol-davila/

Proceduri cardiochirurgicale de ultima generatie au fost realizate la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, acestea reprezentand o premiera pentru unitatea medicala.

“In perioada 13-15.04.2021, in Sectia Chirurgie cardiovasculara a Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”, s-au implantat o serie de endoproteze aortice transcateter unor pacienti cu stenoza aortica stransa.
In acest context, s-a reusit, in premiera pentru unitatea noastra, o interventie de implantare de valva transcateter intr-o proteza biologica in pozitie mitrala, prin acelasi abord transapical.”, se precizeaza intr-un comunicat al unitatii medicale.

Potrivit sursei citate, pacienta avea implantata, in urma cu sase ani, o proteza mitrala biologica urmata de un episod de endocardita care a dus, in timp, la degenerarea avansata structurala tradusa prin insuficienta mitrala severa, hipertensiune pulmonara si insuficienta tricuspidiana, aceasta din urma fiind cu mecanism etiologic mixt.

Aceasta posibilitate de rezolvare a suferintelor pacientilor operati anterior, clasic, face ca riscurile grevate de o reinterventie, mai ales la pacienti cu varsta inaintata si conditie biologica precara sa fie mult diminuate.

Criteriile de selectie a pacientilor la care s-a intervenit prin proceduri cardiochirurgicale minim-invazive au tinut cont fie varsta, fie comorbiditatile asociate, care au facut ca acesti pacienti sa nu intruneasca conditiile necesare efectuarii, in siguranta, a interventiilor chirurgicale clasice de inlocuire valvulara aortica.

“Toate interventiile au avut loc prin abord transapical si s-au desfasurat fara incidente. Procedurile cardiochirurgicale hibride au avut loc in Laboratorul Angiografie si Cateterism Cardiac, acestea fiind realizate de o echipa mixta constituita din specialisti in Chirurgie cardiovasculara, Cardiologie interventionala si ATI.”, mai transmite unitatea medicala.

Echipa medicala a fost condusa de Col. medic dr. Liviu Stan, Sef Sectie Chirurgie cardiovasculara si a avut in componenta pe Lt. col. medic dr. Sebastian Botezatu, Seful Laboratorului Angiografie si Cateterism Cardiac; Lt. col. medic dr. Tudor Paduraru, Sef Sectie ATI 2; Mr. medic dr. Magdalena Gurzun, medic primar Cardiologie; Cpt. medic dr. Alexandru Conduraru, medic specialist Cardiologie; Lt. medic Alexandru Halip, medic dr. Mohamed Khattab, medic primar Cardiologie, competenta Cardiologie interventionala si medic dr. Ramona Constantin.

Trebuie mentionat faptul ca, fiind vorba de interventii cu mare grad de tehnicitate si utilizand dispozitive extrem de scumpe, faptul care limiteaza atat accesul pacientilor la aceasta tehnologie, cat si posibilitatea echipei medicale sa acumuleze experienta si sa se perfectioneze, in beneficiul net al pacientilor, il reprezinta repartitia, mereu insuficienta, a fondurilor destinate acestor tip de interventii.

“Dorim sa ii asiguram pe toti pacientii cu afectiuni cardiovasculare care doresc sa se adreseseze unitatii noastre medicale pentru servicii medicale de specialitate ca, unitatea noastra face eforturi constante si continue pentru a identifica solutii inovatoare si performante, tocmai in ideea de a asigura accesul cat mai multor pacienti la tehnici chirurgicale si dispozitivele de ultima generatie existente si utilizate in centrele de profil de la nivel mondial.”, mai precizeaza Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’.

Etichete: stenoza aortica, implantare valva transcateter, spitalul militar bucuresti

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital

Creatorii vaccinului anti-Covid BioNtech /Pfizer, distinsi cu un prestigios premiu

Inspectorii sanitari vor verifica, zilnic, numărul paturilor ATI pentru pacientii Covid

Conditii de participare la Loteria de vaccinare | Premii in valoare de 15.000.000 lei

Dr. G. Dumitra: Nu exista argument impotriva vaccinarii simultane anti-Covid cu alt vaccin