Principalii factori de risc in BPOC

11/04/2013

Principalii factori de risc in BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/principalii-factori-de-risc-in-bpoc/

tuseurectalExista o serie de factori care influenteaza aparitia BPOC precum si agravarea starii pacientului cu BPOC. Principalii 3 factori de risc sunt expunerea la particule si gaze, infectiile respiratorii regulate si factorii genetici. Cum influenteaza acesti factori aparitia bolii si cum ne agraveaza starea de sanatate?

Factorii principali de risc in BPOC

 • Fumatul este principalul factor de risc care determina 90% din cazurile cu BPOC.
 • Poluarea locuintelor cu gaze provenite de la incalzire
 • Poluarea atmosferica cu noxele profesionale din industriile siderurgica, extractive, chimica.
 • Infectii respiratorii repetate pot determina patogenia si progresia BPOC
 • Factorii genetici: deficitul de AAT (Alfa 1 Antitripsina) lasa plamanul descoperit in fata enzimelor proteolice fapt care poate duce la leziuni pulmonare. Unii pacienti prezinta hiperactivitate bronsica.

Factori secundari de risc in BPOC

 • Sexul si varsta: se considera ca barbatii sunt mai expusi prevalentei si mortalitatii prin BPOC
 • Nutritia pacientului: malnutritia si pierderea in greutate pot afecta scaderea fortei musculare
 • Statutul socio-economic: lipsa de educatie poate duce la malnutritie sau la prematuritate, fapt care cauzeaza dezvoltarea deficitara a plamanilor copilului.

Ceea ce ar trebui sa fie o prioritate atata pentru medici cat si pentru pacientul cu BPOC este cunoasterea factorilor de risc deosebit de importanti in exacerbarea bolii.

In cazul fumatorilor, acestia trebuie sa stie ca BPOC poate aparea dupa un istoric de fumat de peste 20 de pachete pe an.

In acelasi timp, expunerea la poluare in locuinte sau la poluarea atmosferica cauzeaza progresia BPOC.

 

Mai multe informatii despre factorii de risc in BPOC, dar si despre simptomele si tratamentul unui bolnav cu BPOC puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in BPOC”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

 

Autor: Anamaria Blanaru

2 Comentarii

 1. Iza says:

  Tusesc dimineata devreme si nopate !Cand tusesc raman fara aer,ma doare in piept si simt ceva in gat ,ceva gen mucus!Daca ma-ti putea ajuta!Multumesc mult!

 2. […] Mai multe informatii despre factorii de risc in BPOC pe care medicii le pot da pacientilor le puteti gasi citind https://www.formaremedicala.ro/principalii-factori-de-risc-in-bpoc/. […]

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: