Principalele intrebari ale unui pacient cu Hiperplazie Benigna de Prostata

19/07/2013

Principalele intrebari ale unui pacient cu Hiperplazie Benigna de Prostata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/principalele-intrebari-ale-unui-pacient-cu-hiperplazie-benigna-de-prostata/

poza consult medicUn pacient care are simptome de Hiperplazie Benigna de Prostata trebuie sa fie informat cu privire la simptomele generale ale bolii HBP, precum si asupra diagnosticarii bolii. Care sunt principalele intrebari pe care un pacient le poate adresa medicului in cazul HBP?

Care sunt simptomele care imi indica faptul ca am HBP, cand ar trebui sa consult un medic specialist, ce teste trebuie sa fac pentru diagnosticarea HBP, care sunt riscurile in cazul in care sunt diagnosticat cu HBP sunt doar cateva dintre intrebarile generale pentru care trebuie sa fie pregatit un medic.

In afara intrebarilor strict legate de simptomele si manifestarea bolii HBP, pacientul poate sa intrebe medicul:

Este HBP  o boala rara intalnita?

Medicul ar trebui sa-si informeze pacientul ca HBP nu este o afectiune rara. Afecteaza aproximativ 50 % dintre barbatii cu varsta intre 51 si 60 de ani, si aproximativ 90% dintre barbatii cu varsta peste 80 de ani, conform Fundatiei Oficiale a Asociatiei Americane de Urologie.

Determina HBP cancerul de prostata?

HBP nu reprezinta o forma de cancer. In unele cazuri, cand simptomele urinarii joase nu sunt edificatore pentru stabilirea diagnosticului, medicul trebuie sa aiba in vedere posibilitatea cancerului de prostata pentru un diagnostic diferential.

Ce riscuri exista in cazul netratarii Hiperplaziei Benigne de Prostata?

Medicul trebuie sa informeze pacientul ca HBP este o boala progresiva. Medicii trebuie sa aiba in vedere ca agravarea simptomelor LUTS pot fi cauzate si de alte afectiuni decat HBP.

In ce constau investitiile clinice pe care le poate face medicul de familie?

Medicul de familie poate face anamneza, poate sa evalueze severitatea simptomelor (prin rezultatele chestionarului IPSS), poate face examenul fizic cu tuseu rectal si poate urmari calendarul mictional.

Pentru mai multe informatii despre etapele si desfasurarea investitiilor clinice si pentru forma si intrebarile din chestionarul IPSS consultati Lectia HBP-Diagnostic clinic din cursul EMC online “Hiperplazia Benigna de Prostata I”.

In cazul in care medicul de familie nu poate sa stabileasca un diagnostic clar de HBP, trebuie sa-si indrume pacientul spre un urolog.

Mai multe informatii despre situatiile in care pot sa apara simtomele urinarii joase dar si despre alte forme de manifestare a HBP puteti afla accesand cursul EMC online “Hiperplazia Benigna de Prostata I”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si credit cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: