Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicata in sistemul medico-militar

04/06/2020

Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicata in sistemul medico-militar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-embolizare-a-unui-anevrism-cerebral-cu-stent-deviator-de-flux-aplicata-in-sistemul-medico-militar/

O echipa medicala multidisciplinara a realizat o interventie de embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, prima din sistemul medico-militar romanesc. Interventia a decurs fara niciun fel de incident, a anuntat Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ” Dr. Carol Davila” (SUUMC), intr-un comunicat.

Interventia a fost singura sansa la o viata normala pentru o pacienta in varsta de 60 de ani, dat fiind faptul ca aceasta suferea de un anevrism de artera carotida interna localizat intracerebral, un tip de anevrism ce reprezinta aproximativ 4% din incidenta anevrismelor cerebrale, special prin marimea lui si diametrul coletului de intare.

“Anevrismul cerebral este o dilatatie de natura patologica a unui vas arterial, care este predispusa, oricand, la ruptura. Acest eveniment medical (ruptura anevrismului) este fatala, in 50% din cazuri, inainte ca pacientul sa se poata prezenta la spital. Consecinta rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiana – complicatie care poate cauza decesul sau comorbiditati grave. Ruptura anevrismului este de obicei brutala, fara semne prevestitoare. Simptomele unui anevrism cerebral rupt sunt gradate folosind scala de severitate a hemoragiei subarahnoidiene, numita scala Hunt si Hess.”, se precizeaza in comunicatul SUMMC.

Continut educational:

Potrivit sursei citate, embolizarea este o procedura de tip minim invaziv, realizata prin tehnici endovasculare care, astfel, prezinta o serie de avantaje pentru pacienti: este rapida, cu disconfort minim, duratele de spitalizare si recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absenta.

“Tehnica aleasa pentru tratamentul pacientei noastre a fost singura solutie viabila, din punctul nostru de vedere, aceasta constand in implantarea, peste coletul anevrismal, a unui stent deviator de flux sangvin.”, mai precizeaza reprezentantii Spitalului Militar.

Postoperator, pacienta nu prezinta niciun semn de deficit motor sau senzitiv, este constienta, cooperanta si orientata temporo-spatial

Etichete: anevrism cerebral, embolizare anevrism, interventie spitalul militar bucuresti

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

SARS-CoV 2 ar putea fi declarata boala profesionala pentru salariatii din Sanatate

Se ia in calcul solicitarea unui test Covid pentru cei care vin in Romania din state cu indice mare de infectare

Rusia intentioneaza sa inregistreze al doilea vaccin anti-Covid

Premiera la Brasov: Operatie de protezare valvulara aortica minim invaziva cu bioproteza resilia

Tataru, despre ipoteza unor noi restrictii dupa alegeri: Tine doar de noi daca vom avea un lockdown sau nu