Prima campanie nationala de informare si constientizare dedicata Bolii Cronice de Rinichi

10/03/2023
Prima campanie nationala de informare si constientizare dedicata Bolii Cronice de Rinichi

Prima campanie nationala de informare si constientizare dedicata Bolii Cronice de Rinichi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-campanie-nationala-de-informare-si-constientizare-dedicata-bolii-cronice-de-rinichi/

Societatea Romana de Nefrologie (SRN), Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Ministerul Sanatatii au lansat prima campanie nationala de informare si constientizare dedicata Bolii Cronice de Rinichi (BCR).

Initiativa vine in contextul prioritizarii sanatatii rinichilor la nivelul sistemului de sanatate din Romania, atat in randul categoriilor cu risc crescut de a dezvolta BCR (pacienti cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli cardiovasculare), cat si in randul populatiei generale.

Mesajul comunitatii stiintifice si al autoritatilor atrage atentia asupra principalilor factori de risc pentru boala cronica de rinichi, precum si asupra importantei evaluarii constante a starii de sanatate a rinichilor in cabinetul medicului de familie: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea si diabetul sunt frecvente si pot afecta grav rinichii. Evalueaza gratuit starea rinichilor tai la medicul de familie!”.

Doar 1 din 10 persoane care traiesc cu boala cronica de rinichi este diagnosticata in stadii incipiente. Evaluarea gratuita a starii de sanatate a rinichilor este esentiala.

„Boala cronica de rinichi afecteaza mai bine de 10% din populatia Romaniei, fiind asociata frecvent cu boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Diagnosticul vine cel mai adesea in stadii avansate, atunci cand evolutia bolii este imposibil de incetinit. Concret, doar 1 din 10 persoane cu Boala Cronica de Rinichi este diagnosticata in stadii incipiente, cand se poate interveni pentru incetinirea progresiei afectiunii si reducerea riscului prematur de deces de cauza cardiovasculara si renala. Ministerul Sanatatii si-a propus sa schimbe aceasta realitate pentru Boala Cronica de Rinichi, prioritizand depistarea precoce a bolii. Urmarim cresterea accesului la diagnosticarea gratuita a bolii precum si la evaluarea riscului asociat Bolii Cronice de Rinichi, la nivelul medicului de familie, prin decontarea celor doua analize recomandate de ghidurile clinice internationale – rata de filtarare glomerulara estimata si raportul albumina-creatinina urinara. In acelasi timp, initiem, alaturi de comunitatea medicala, un amplu demers de informare si constientizare pentru Boala Cronica de Rinichi si factorii de risc asociati”, a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii.

Diagnosticul si interventia precoce salveaza viata pacientilor cu risc crescut de Boala Cronica de Rinichi

„Sunt foarte multi pacienti care afla ca au BCR abia atunci cand ajung in serviciile de urgenta. Este important sa lucram in echipa multidisciplinara pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi. Este necesara monitorizarea prin medicul de familie, corelata cu o abordare preventiva la nivelul specialistilor in nefrologie si in afectiunile secundare care se asociaza cel mai adesea cu BCR, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare. De prea mult ori vedem rinichi grav afectati, oameni care mor, desi n-au avut niciun semn de patologie renala”, a explicat Prof. univ. dr. Liliana Tuta, presedintele comisiei de specialitate Nefrologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

Implementarea unui cadru standardizat de diagnostic si a unor reglementari specifice la toate nivelurile de asistenta medicala este prioritara pentru Boala Cronica de Rinichi

“Boala cronica de rinichi nu doare. Este un ucigas tacut. Din acest motiv, numeroase cazuri raman fara diagnostic, desi investigatiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neaparat costisitoare. Un diagnostic precoce permite implementarea unor masuri terapeutice eficiente care scad progresia bolii spre stadiile mai avansate, complicatiile asociate si necesarul de dializa. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o abordare corecta si practica a bolii cronice de rinichi in care diagnosticarea timpurie a BCR sa fie prioritizata la nivel de legislatie si politici publice. Prin lansarea campaniei de azi, prima de acest fel in Romania, ne propunem sa crestem nivelul de constientizare cu privire la boala cronica de rinichi, sa tragem un semnal de alarma asupra factorilor de risc principali – hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat tip 2 si bolile cardiovasculare – si, in acelasi timp, sa indemnam persoanele cu risc crescut sa isi evalueze periodic starea de sanatate a rinichilor la medicul de familie”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

“Datele statistice privind incidenta BCR, efectele devastatoare ale acestei boli care de cele mai multe ori este diagnosticata abia in stadii avansate, ne-au indemnat sa initiem prima campanie nationala de informare si constientizare pentru Boala Cronica de Rinichi. Ne propunem, alaturi de partenerii nostri, sa prioritizam diagnosticul si interventia in stadii precoce in Boala Cronica de Rinichi, la toate nivelurile de asistenta, pentru ca pacientii care traiesc cu acest diagnostic gravsa aiba cu adevarat o sansa la viata mai buna”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gener Ismail, Presedintele ales al Societatii Romane de Nefrologie.

„Avem o oportunitate extraordinara de a moderniza si eficientiza managementul in boala cronica de rinichi, prin prioritizarea diagnosticului in stadiile incipiente, in cabinetul medicului de familie. Pacientii cu boli cardiovasculare, hipertensiune si diabet vor fi evaluati si monitorizati de medicul de familie, pentru depistare sau diagnosticare, pana cand evolutia bolii cronice se modifica semnificativ. Intram asadar intr-o noua etapa a asistentei medicale primare, prin consultatii si evaluari de preventie in ceea ce priveste boala cronica de rinichi. In acest moment, parteneriatul dintre medicii de familie si medicii nefrologi este cu atat mai necesar, cu cat ne dorim cu totii cresterea calitatii vietii pacientilor”, a declarat Sef Lucrari Adriana-Carmen Dogaru, Vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Evaluarea riscului, diagnosticul si interventia precoce, din primele stadii ale BCR, sunt esentiale in prevenirea si incetinirea progresiei acestei boli, reducand semnificativ decesul prematur din cauze cardiovasculare sau renale. Prin lansarea primei campanii nationale de informare si constientizare pentru Boala Cronica de Rinichi, medicii si autoritatile parcurg o etapa vitala pentru constientizarea riscurilor asociate acestei boli, actionand in interesul persoanelor care traiesc cu aceasta afectiune, cu un mesaj clar si ferm: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea si diabetul sunt frecvente si pot afecta grav rinichii. Evalueaza gratuit starea rinichilor tai la medicul de familie!

Etichete: boala cronica de rinichi, BCR, boala rinichi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: