Prima autotransfuzie de globule rosii provenite din celule stem, realizata in Franta

06/09/2011

Prima autotransfuzie de globule rosii provenite din celule stem, realizata in Franta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-autotransfuzie-de-globule-rosii-provenite-din-celule-stem-realizata-in-franta/

O echipa de cercetatori francezi a reusit sa realizeze prima autotransfuzie umana de globule rosii – care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi – provenite din celule stem, arata un studiu aparut in revista americana ‘Blood’, informeaza Agerpres.

Rezultatele studiului efectuat de Luc Douay la spitalul Saint-Antoine din Paris dau sperante ca pacientii care au nevoie de o transfuzie de sange sa devina propriii lor donatori, potrivit Institutului national pentru sanatate si cercetare medicala.
Globulele rosii injectate au fost create plecand de la propriile celule stem hematopoetice umane (CSH) – care produc toate tipurile de celule sanguine – ale unui donator uman. Plecand de la aceste celule stem, cercetatorii au produs in laborator miliarde de globule rosii, cu ajutorul unor aditivi specifici, numiti ‘factori de crestere’.

Dupa efectuarea testelor pe soareci, echipa de oameni de stiinta a repetat experienta pe un donator voluntar: dupa ce i-au reinjectat pacientului globule rosii cultivate plecand de la propriile lui celule stem, cercetatorii au evaluat supravietuirea acestora in organism. Au constatat ca durata de viata si rata de supravietuire a celulelor cultivate sunt similare cu ale globulelor rosii ‘clasice’. Prin urmare, ele constituie o posibila sursa de sange pentru transfuzii.

“Desi au mai existat studii care au aratat ca transformarea CSH in globule rosii mature este posibila, studiul nostru este primul care demonstreaza ca aceste celule pot supravietui in corpul uman, lucru care constituie un pas important pentru medicina transfuzionala”, spune Luc Douay, autorul principal al studiului.

“Avem mare nevoie de noi surse de produse sanguine pentru transfuzii, indeosebi pentru a putea face fata lipsei de donatori de sange si pentru a reduce riscul unei infectii legate de noi virusi emergenti, asociate cu transfuzia clasica”, a adaugat el.

Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: