Preventia in sanatate – intre recompensa si coercitie

23/05/2013

Preventia in sanatate – intre recompensa si coercitie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/preventia-in-sanatate-intre-recompensa-si-coercitie/

poza consult medical de specialitateRezultatele dezbaterii publice pe tema preventiei in sanatate au evidentiat si posibile solutii pentru reusita implementarii unui program de profilaxie eficient atat din partea pacientilor, cat si din partea medicilor. In acest sens dr. Val Vilcu a subliniat faptul ca: “s-a recomandat motivarea financiara a medicului, masura ce va pune sare pe rana autoritatilor din sanatate. In aceste conditii poate s-ar evita si exodul medicilor.”

Totodata, si implicarea celorlalte specialitati de medicina, precum medicina muncii, este necesara pentru buna functionare a procesului de preventie in sanatate. De asemenea, jurnalistul a mai subliniat si faptul ca “este vizibil clar ca populatia isi cere dreptul la a fi protejata si tratata corect. Este dreptul pacientilor din Romania sa fie protejati de boala, astfel incat sa nu se mai confrunte cu suferinta si cu efectele negative pe care o afectiune le are si la nivel economic.”

 “In Romania nu functioneaza decat masurile coercitive”

 

Referitor la rolul pacientilor pentru buna functionare a programelor de preventie in sanatate, majoritatea vocilor implicate au fost de acord ca “in Romania nu functioneaza decat masurile coercitive” si doar prin aplicarea acestora pacientii ar putea fi determinati sa respecte principiile de profilaxie medicala.  In acest sens dr. Val Vilcu a subliniat ca “tot mai multe persoane incep sa constientizeze ca resursele financiare alocate tratamentului celor care refuza preventia sunt luate si din buzunarul celor care respecta masurile de profilaxie”. 

In aceasta directie pacientii care au reactionat in dezbaterea legata de preventia in sanatate au propus masuri precum:

  • diferentierea pachetelor de asigurari decontate de Casa in functie de colaborarea in programele de preventie
  • aplicarea de sanctiuni celor care refuza vaccinarea, prin interzicerea accesului la tratament gratuit pentru bolile pe care ke-ar fi putut preveni prin vaccinare.

Privitor la aceste sugestii dr. Doina Mihaila a apreciat ca “exista atat solutii de motivare, cat si solutii de coercitie, in functie de comportamentul preventiv al pacientului si in functie de interesul acordat schimbarii stilului de viata, respectiv tratamentului pe care trebuie sa il urmeze.” Totusi, medicii de familie nu sunt in masura sa decida aceste masuri de coercitie, rolul lor este de a consilia pacientul si de a incerca sa il convinga sa constientizeze importanta propriei implicari in mentinerea starii sale de sanatate, a mai subliniat presedintele Federatiei Nationale a a Patronatelor Medicilor de Familie. 

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: