Prevenirea dermatozelor profesionale

07/05/2012

Prevenirea dermatozelor profesionale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prevenirea-dermatozelor-profesionale/

dermatoze profesionaleIn anul 2010 a fost demarata campania de preventie “O piele sanatoasa la locul de munca”.

Initiata in  23 de tari de catre Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV), aceasta campanie este sustinuta de Comisia de Mediu si Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European si de 70 de experti din 50 de centre dermatologice reunite in EPOS (European Initiave for the Prevention of Occupational Skin Disease). Scopul  acestei campanii este  informarea populatiei privind impactul acestor afectiuni dermatologice, precum  si modalitatile de prevenire.

Anul acesta, in Romania, aceasta campanie se deruleaza sub egida Asociatiei Medicale Romane, actiuni de patch testare pentru persoanele cu risc de a dezvolta afectiuni dermatologice profesionale  efectuandu-se in Bucuresti, Timisoara, Craiova si Targu-Mures.

Cunoasterea dermatozelor profesionale permite identificarea  de masuri eficiente pentru prevenirea si tratarea acestor boli. Consecintele  sunt socio-economice, dar au si o mare implicare psiho-sociala prin cresterea somajului si afectarea persoanle afectate- 90% din acestea fiind tineri sub varsta de 25 de ani”, ne informeaza dl. prof. dr. George Sorin Tipilica, seful Clinicii de Dermatologie 2 din cadrul  Spitalului Clinic Colentina si coordonatorul EPOS din Romania.

Ce sunt bolile cutanate profesionale?

Dermatozele profesionale reprezinta 25% din totalul bolilor profesionale, mainile si fata  fiind cele mai afectate zone.

Factorii principali  sunt mediul umed si expunerea la iritanti multiplii si alergeni.

Care sunt cele mai frecvente boli cutanate profesionale?

Dermatita de contact reprezinta peste 90% din afectiunile pielii la locul de munca.

Aceasta poate fi iritativa (implica un raspuns neimunologic cauzat de multiplii agenti iritani ai pielii precum acizii si agentii alcalini) sau alergica (este o inflamatie  a pielii produsa de o reactie imunologica mediata celular de diferite substante antigenice).

Atat dermatita iritativa, cat si dermatita de contact alergica duc la o  reactie inflamatorie a pielii cu semne clinice caracteristice:

  • edem
  • eritem
  • vezicule
  • descuamare
  • leziuni de grataj si prurit.

Sunt si dermatoze profesionale care conduc la urticarie si chiar la  cancerul de piele, in aceast categorie intrand carcinomul bazocelular  si carcinomul spinocelular  cauzate de expunerea la ultraviolete.

Preventia dermatozelor profesionale

Pana in prezent, studiile efectuate au evidentiat  lipsa de cunostinte cu privire la cauzele acestor afectiuni si protectia adecvata a pielii personalului afectat. Pe viitor  se doreste realizarea unui ghid dermatologic in vederea educatiei lucratorilor cu risc de a dezvolta afectiuni dermatologice ocupationale.

La ora actuala exista o preventie individuala si una generala pentru dermatozele profesionale. Preventia generala consta in informare prin distribuirea de brosuri si informatii pacientilor, iar preventia individuala presupune consultul dermatologic, tratamente ambulatorii,precum si sfaturi personalizate.

 

Articol realizat de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: