Prevenirea bolilor cronice prin dieta si stil de viata sanatos

19/09/2013

Prevenirea bolilor cronice prin dieta si stil de viata sanatos

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prevenirea-bolilor-cronice-prin-dieta-si-stil-de-viata-sanatos/

viata sanatoasaUn stil de viata sanatos prin dieta si exercitii fizice poate preveni bolile cronice. Bolile arterelor coronare, infarctul ischemic, diabetul, anumite tipuri de cancer sunt principalele cauze ale mortalitatii, conform statisticelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Prevenirea bolilor cronice necesita schimbari majore in stilul de viata, relationate cu renuntarea la fumat, activitate fizica regulata si dieta sanatoasa.

Evitarea obezitatii

Persoanele obeze si supraponderale au un risc de 2-3 ori mai mare de a face diabet de tip 2, hipertensiune, boli cronice in comparatie cu persoanele cu o greutate normala.

O dieta bogata in grasimi, in carbohidrati si in produse cu un nivel ridicat de zahar cresc riscul obezitatii, si implicit al bolilor cronice.

Activitate fizica regulata si limitarea timpului in fata televizorului

Reducerea dramatica a activitatii fizice este cauzata in primul rand de orele petrecute la birou, de alegerea transportului public in locul mersului pe jos sau a mersului pe bicicleta.

Activitatea fizica poate reduce riscul infarctului, diabetului de tip 2, cancerului de colon, cancerul de san, fracturile osteoporotice, osteoartrita, depresia, disfunctia erectile. Imbunatatiri ale starii de sanatate au fost observate dupa o activitate fizica regulata dar si in urma unei activitati precum mersul pe jos zilnic timp de jumatate de ora.

Numarul de ore petrecut in fata televizorului este asociat cu cresterea ratei obezitatii la copii si adulti si cu un risc ridicat de diabet de tip 2. Relatia dintre cele televizor si obezitate vine in urma limitarii activitatii fizice dar si a produselor bogate in calorii la care se face reclama la televizor si pe care telespectatorii sunt tentati sa le cumpere.

Consumul unei diete sanatoase

Lipsa unei diete sanatoase poate creste riscul diabetului, anumitor forme de cancer, cataractei, pietre la rinichi, afectiuni stomatologice, anomalii la nastere.

Principalele modificari in dieta pe care medicul trebuie sa le recomande pacientilor

  • Inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate, incluzand acizii grasi Omega-3. Consumul de grasimi nesaturate scade colesterolul, riscul obezitatii
  • Consumul de fructe si legume reduce riscul bolilor cronice si a infarctului. Un consum redus de acid folic poate cauza este asociat cu un risc crescut al cancerului de colon, cancerului de san, anumite anomalii la nastere.
  • Consumul de cereale bogate in grau integral si fibre este asociat cu reducerea riscului diabetului de tip 2, previne constipatia si echilibreaza greutatea corporala.
  • Limitarea consumului de zahar si a indulcitorilor are implicatii directe in prevenirea obezitatii. Un consum ridicat de zahar creste riscul sindromului metabolic si a diabetului zaharat.
  • Limitarea consumului de calorii din orice alimente este esentiala pentru prevenirea obezitatii, unul din factorii de risc ai bolilor cronice.
  • Limitarea consumului de sodiu din cauza efectului negatv asupra presiunii arteriale, un factor de risc pentru infarct si bolile coronariene.

Modificari in stilul de viata

  • Renuntarea la fumat
  • Activitate fizica regulata
  • Reducerea orelor petrecute in fata calaculatorului
  • Reducerea orelor petrecute in masina sau intr-un mijloc de transport public
  • Promovarea mersului pe bicicleta.

Sursa: Cartea ‘Disease Control Priorities in Developing Countries”, Walter C. Willett.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: