Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice vorbeste despre complicatiile diabetului

28/06/2018

Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice vorbeste despre complicatiile diabetului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-federatiei-romane-de-diabet-nutritie-si-boli-metabolice-vorbeste-despre-complicatiile-diabetului/

De cele mai multe ori pacientul cu diabet zaharat in momentul diagnosticarii are si complicatii grave. Complicatiile microvasculare sau cele macrovasculare ale diabetului zaharat nu pot fi prevenite, insa acestea pot fi amanate daca pacientul intelege cat de important este regimul alimentar, respectarea tratamentului fie el oral sau injectabil, are un bun control al glicemiei si face vizite regulate la medicul diabetolog. Primul aliat in lupta cu diabetul zaharat al pacientului este medicul de familie. 

Unul dintre cursurile EMC de pe platforma Formare Medicala este “Complicatiile diabetului zaharat. Monitorizarea pacientului”, curs care are rolul de a aduce medicilor de familie informatii necesare despre complicatiile acute in diabetul zaharat tip 2. Toate informatiile pe care cursul le aduce vor ajuta medicul de familie sa depisteze boala intr-un stadiu precoce, permitand un tratament de succes si avand un impact major asupra starii de sanatate a pacientului.

Conf. dr. Andrei Ioan Veresiu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, unul dintre autorii cursurilor de diabet zaharat de pe platforma www.formaremedicala.ro ne-a povestit intr-un interviu acordat, cum putem amana complicatiile diabetului zaharat.

“Mesajul cel mai important este ca putem preveni aparitia complicatiilor cronice ale diabetului si putem sa si incetinim mult evolutia celor gata instalate. Conditia de baza este o buna colaborare intre medicii de familie si diabetologi, precum si alti specialisti bine instruiti profesional si pacienti bine educati pentru o “convietuire” armonioasa cu diabetul”.

Referitor la neuropatia diabetica conf. dr. Andrei Ioan Veresiu sustine ca anumite studii demonstreaza relatia dintre controlul glicemic si cazurile de neuropatie.

“Clasicul” studiu DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) a demonstrat ca in diabetul zaharat tip 1 controlul glicemic optim reduce incidenta cazurilor noi de neuropatiei cu peste 60% si poate intarzia si progresia acesteia. In diabetul zaharat tip 2 este nevoie, pe langa un echilibru glicemic optim si de tratamentul eficient al factorilor de risc cardiovascular. Din pacate, diabetul zaharat ramane in continuare prima cauza de pierdere a vederii, prima cauza de intrare in dializa si in indicatia de transplant renal, prima cauza de amputatii nontraumatice de membre inferioare si produce o mare parte din pacientii care sufera infarcturi miocardice si accidente vasculare cerebrale.

Mai mult, astazi exista posibilitatea de a preveni complicatiile diabetului zaharat. In acest sens, conf. dr. Veresiu sustine ca prevenirea complicatiilor cronice microvasculare si macrovasculare ale diabetului ramane cel mai important obiectiv terapeutic.

Continut educational:

“Avand in vedere ca avem la ora actuala un arsenal terapeutic cu care putem scadea orice glicemie, performanta profesionala se masoara dupa modul in care reusim sa construim interventia cea mai potrivita pentru fiecare pacient in parte. Sa stii sa alegi si apoi sa urmaresti si sa adaptezi tratamentul optim – de cele mai multe ori asocieri de mai multe medicamente-, cu cel mai bun raport risc/beneficiu, sa urmaresti tenace mai multe obiective – greutate, lipide, tensiune arteriala – si sa asiguri aderenta maxima si cea mai buna calitate a vietii pacientului, inseamna sa fii un bun diabetolog”, ne-a mai explicat presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: