Presedintele CNAS: Niciun pacient nu va avea de platit coplata sau contributie personala

05/02/2020
Presedintele CNAS: Niciun pacient nu va avea de platit coplata sau contributie personala

Presedintele CNAS: Niciun pacient nu va avea de platit coplata sau contributie personala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cnas-niciun-pacient-nu-va-avea-de-platit-coplata-sau-contributie-personala/

Adela Cojan, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a precizat ca sistemul medical nu va fi privatizat, afirmatia fiind facuta in contextul ordonantei de urgenta care modifica legislatia in domeniul Sanatatii.

“Niciun pacient nu va avea de platit coplata sau contributie personala sau cum vreti sa o denumiti atunci cand va avea o afectiune inclusa in programele de sanatate. (…) Incercam sa inlesnim accesul la aceste servicii incluse in programele nationale de sanatate cat putem de mult. Tot incercam in zilele acestea sa explicam ca nu liberalizam si nu privatizam sistemul sanitar. Nu vindem nicio locatie, nicio institutie sanitara nu se vinde. Nu privatizam nimic”, a declarat Adela Cojan, citata de Agerpres.

Potrivit sursei citate, ea a amintit ca a fost initiat un master plan in domeniul oncologiei, care va cuprinde, pe langa preventie si medicina curativa, si monitorizare si recuperare.

“Tocmai de aceea, pentru principalele doua mari afectiuni care influenteaza in mod extrem de important si preponderent tabloul morbiditatii si mortalitatii din tara noastra, cele doua mari afectiuni fiind bolile cardiovasculare si patologia oncologica, s-a regandit modul de finantare, in sensul decontarii unor servicii medicale complexe, integrate, care sa acopere tot ceea ce inseamna managementul de caz pentru fiecare pacient cu afectiuni incluse in aceste doua mari programe de sanatate. Prin urmare: pentru programul de oncologie, faptul ca pana acum s-au tratat, s-au decontat sume foarte importante de bani pentru investigatiile imagistice de inalta performanta, pentru tratamentele chimio-terapice, pentru tratamentele radio-terapice in special pentru stadiile 3-4 ale acestor cancere, indiferent de localizari, dorinta noastra este ca de acum sa schimbam paradigma, sa incercam sa asiguram accesul pacientilor la aceste servicii imagistice de inalta performanta astfel incat depistarile si la noi in tara in ceea ce priveste cancerele sa se produca in stadii 0, 1, 2, astfel incat si noi sa avem o rata de supravietuire asemanatoare cu a celor din tarile din Europa de Vest”, a mai precizat Adela Cojan.

Master planul pe oncologie isi propune ca decontarea investigatiilor de inalta performanta sa fie inclusa ca serviciu medical in managementul de caz in tratamentul, monitorizarea, evaluarea si recuperarea pacientului oncologic.

Etichete: coplata sanatate, plata tratament, servicii medicale private, sistem public de sanatate, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: