Presedintele CNAS: Cardul de sanatate a adus in evidenta cheltuielilor un beneficiu de peste 100 milioane de euro

07/10/2016

Presedintele CNAS: Cardul de sanatate a adus in evidenta cheltuielilor un beneficiu de peste 100 milioane de euro

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cnas-cardul-de-sanatate-a-adus-in-evidenta-cheltuielilor-un-beneficiu-de-peste-100-milioane-de-euro/

card 1Seful CNAS, Radu Tibichi, spune ca in urma introducerii cardului national de sanatate s-a creat un beneficiu de peste 100 milioane de euro, prin reducerea numarului retetelor prescrise, a internarilor si consultatiilor in ambulatoriile de specialitate.

”De la introducerea prescriptiei electronice din 2013, lucrurile au involuat, astfel ca inregistram in acest moment o diminuare a numarului de retete prescrise in ultimii ani, daca e sa comparam anii 2015-2016 cu perioada anterioara, avem un numar de retete cu 4 milioane mai putine. Acest lucru ne releva faptul ca informatizarea sistemului de sanatate a condus la o eficientizare a cheltuirii banilor si la o eliminare a retetelor nejustificate, ca sa nu vorbesc neaparat de frauda. Patru milioane de retete mai putin intr-un an inseamna ca acest sistem al cardului national de sanatate a produs efecte si daca ne gandim la celelalte domenii de asistenta medicala, mai putin de 100.000 de internari fata de anul precedent si 450.000 de pacienti mai putini in ambulatoriul de specialitate putem concluziona ca acest card de sanatate a adus in evidenta cheltuielilor un beneficiu de peste 100 milioane de euro cuantificat de noi”, a declarat CNAS, citat de Agerpres.

Radu Tibichi a mai precizat ca eficientizarea fondurilor nu se opreste numai la informatizarea sistemului, ci si la situatia contractelor care au inceput sa se incheie in cadrul sistemului de asigurari.

 

 

Autor: Adriana Pavel

16 Comentarii

 1. Catalin says:

  Ori domnul Presedinte este dezinformat, ori domnia sa minte. Cred ca este valabila prima varianta pentru ca nu pot sa cred ca poate face afirmatii de mare certitudine cu atat de multa convingere! Nu este prima data cand constat inadvertente intre afirmatiile domniei sale si cifrele pe care CNAS le face publice pe site-ul sau. Cine are curiozitatea sa citeasca “SINTEZELE” anilor 2013,2014 si 2015, va vedea ca numarul retetelor nu a scazut, in AMP, in 2015 fata de anii precedenti, cand reteta electronica functiona, sau nu. Iata ce spun cifrele:
  2015
  f) prescripţii medicale: 38.604.308
  2014
  f) prescripţii medicale: 13.295.601
  f) prescripţii medicale: 22.162.728
  Total: 35.458.329
  2013
  g) prescripţie medicală electronică: 6.897.875
  n) prescripţii medicale: 26.989.787
  Total: 33.887.662
  Dupa cum se vede numarul acestor retete in AMP a crescut.

 2. Dan says:

  Din aceste 100 milioane beneficiu, cel putin 50 milioane reprezinta FURT din munca medicilor de famile!

 3. GRECU DOINA says:

  nesimtire,NESIMTIRE….,CAND INCHIZI ROBINETUL SI SCOTI DIN PRIZA,NORMAL CA FACI ECONOMIE..,DE DATA ASTA PE SANATATEA PACIENTILOR

 4. GRECU DOINA says:

  MARE NESIMTIRE!!!!!ADICA TU, CNAS,NU FUNCTIONEZI SI AI TUPEUL SA ZICI CA FACI ECONOMIE…SA LA FIE RUSINE ,ATAT LOR CAT SI CELOR CARE I-A ASEZAT IN ACELE SCAUNE CALDUTE,NU PE COMPETENTA CI PE POLITIC..SI EU CAND PLEC DE ACASA,NU CONSUM NICI APA,NICI ENERGIE SI FAC ECONOMIE….N-AM GASIT ALTA RIMA…

 5. TOMUTIU JENICA says:

  SE FAC ECONOMII PE SANATATEA ROMANILOR CARE DIN CAUZA SISTEMULUI INFORMATIC CARE ESTE LA PAMANT,ADICA NU FUNCTIONEAZA ZILE LA RAND,VII CU TUPEU SI SPUI CA AI FACUT ECONOMII SI CA DOCTORII SUNT CEI CARE FURA….

 6. nemes tibor says:

  CARDUL DE SANATATE A ADUS BENEFICII NOULUI PRESEDINTE,POATE SA SE LAUDE IN FATA ORGANELOR,DAR PE NOI NE FURA SISTEMATIC IN FIECARE LUNA SI NE AMENDEAZA CUM LE TINE POFTA.

 7. nemes tibor says:

  cine fura sistemul,medicii de familie sau cnas.care sistem poate bloca activitatea sistemului intreg sanitar din aceasta tara,fara ca nimeni nu e rsponsasil.ce fac cei care si-au bagat milioane in propriile buzunare si a altora!!nimeni nu e raspunzator?DE 2 ZILE SISTEMUL ESTE ZERO BARAT!DE CE TREBUIE SA LUCRAM CA NISTE ANIMALE,DUPA ATATA PAUZA,CA TOT NOI SUFERIM!!!!

 8. Sebi says:

  Dar cu cat s-a cheltuit pe acest sistem nefunctional nu se lauda nimeni?
  Economiile cu care se lauda domnul Tibichi apar prin nevalidarea serviciilor aduse de catre medici si prin cumpararea medicamentelor (la pret intreg) de catre pacienti.

 9. Dr Hanta Grigore says:

  Cat tupeu trebuie sa ai sa sustii asemenea lucruri, sa faci asemenea declaratii stiind ca “de la butoane” ei pot bloca sistemul si astfel pot face cate economii doresc?
  Toate pe spatele pacientilor si pe munca GRATUITA a medicilor.
  Cate economii a facut d-l presedinte ieri si azi(nb 10-11.10.2016)???

 10. M.B says:

  Pai da:economiile se fac asa:nu merge SIUI-ul,nu se dau retete compensate(deci asiguratii sunt lipsiti de un drept ),medicii nu pot raporta serviciile prestate, deci acestea sunt pro- bono,iar banii respectivi devin economii.Plus ca sistemul electronic ne incetineste munca,asta in conditiile in care va poate spune orice medic de familie ca morbiditatea si mortalitatea (mai ales prin cancer)sunt in crestere.

 11. Niga Carmen says:

  Da.s-au facut economii pe spatele pacientilor,pe nervii medicilor si al pacientilor pt.ca atunci cand vrei sa tiparesti reteta,ba nu se faca comunicarea cu casa,ba nu esti acreditat s-o eliberezi,ba nu este semnatura ta electronica,etc.Si uite asa pacientii renunta la Rp.compensat si si-o ia cu banii intregi.Halal econompe.

 12. Pintea Radu says:

  Cui i s-a creat “beneficiul”? Medicului care nu mai poate elibera sau pacientului care nu mai vede retete compensate? Sau poate farmacistului care da medicamente pe cash? Stat tzepar ordinar !
  Mi-ar fi rusine in locul sefului CNAS sa fac asemenea afirmatii! Cine face policlinica stie! Pacientii acuti care nu mai beneficiaza de retete compensate din cauza “super- sistemului informatic” stiu si ei !

 13. Popa Gheorghe says:

  La fel si azi 12.10 2016,nu a mers nimic.Din 15 consultații (restul amanandu-le pt.zilele următoare) abia am reușit să validez 6 spre sfârșitul programului după zeci de încercări la fiecare,alternativ cu asistenta.
  Este o mare bătaie de joc.
  Ar trebui un an de probe cel puțin,pana când va merge ireproșabil peste tot,inclusiv la spitale,farmacii,laboratoare.

 14. Sebi says:

  Indisponibilitate Sistem Card National
  Astazi, 10.10.2016, incepand cu ora 10:00, sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil datorita unor probleme tehnice de comunicatie intre unele componente ale sistemului.
  Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline.
  Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 3 zile lucratoare calculate de la ora zero a zilei urmatoare datei prestarii serviciului, conform prevederilor legale in vigoare.
  SIUI-ul nu functioneaza din data de 10.010.2016
  Pe cine mai pacalim?

 15. Popa Aurelia says:

  Da , s-au făcut economii,ieri 10 octombrie am acordat 40 servicii medicale,nu am tipărit decât o singura rețetă înainte de ora 9,au fost validate 2 (două )servicii,unul ieri și unul în aceasta dimineață.Restul de 38 , când o vrea sfăntul SIUI ! Deci economii , câte s-au făcut în ultimele 24de ore? Oare nu se urmărește asta?

  • Eli says:

   Normal ca au facut economii 🙂 Neplatind servicii medicale prestate. Bravo medicilor care au facut munca in folosul comunitatii! Oare cati dintre asigurati stiu acest lucru? Stau si ma intreb cine se imbogateste prin nefunctionarea SIUI? Oare nu se poate reclama functionarea lui defectuoasa de atatia ani undeva, la o autoritate care e capabila si sa ia masuri? Nu se pot imputa sumele de bani pierdute de furnizorii de servicii medicale celor care au conceput/asigura mentenanta acestui SIUI ? Daca in loc de SIUI era vorba de autoturisme, producatorul o incurca rau de tot pana acum.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: