Presedintele CNAS: Anul viitor dorim sa asezam altfel programele nationale de sanatate

23/10/2018

Presedintele CNAS: Anul viitor dorim sa asezam altfel programele nationale de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cnas-anul-viitor-dorim-sa-asezam-altfel-programele-nationale-de-sanatate/


Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Vulcanescu, a reafirmat ca anul viitor, printr-o hotarare de Guvern, va fi reglementat modul in care se vor derula programele nationale de sanatate.

“Anul viitor este unul important, in care dorim sa asezam altfel programele nationale de sanatate. Va fi o noua hotarare de Guvern care va reglementa modul in care se vor derula programele nationale de sanatate si va fi o abordare mult mai legata intre programele finantate de Ministerul Sanatatii si programele finantate de CNAS in sensul de a ajunge pe partea de profilaxie, pe partea de preventie, screening, sa fim mult mai aplicati si mai orientati, astfel incat sa putem sa gestionam mult mai eficient bugetul pe partea de programe curative”, a declarat seful CNAS potrivit Agerpres.

Cat priveste medicamentele, Razvan Vulcanescu a sustinut ca va fi updatat si adus la nivelul anului 2018 bugetul de referinta trimestrial pentru calculul contributiei clawback.

“Nu poti sa vorbesti despre accesul la medicamente fara sa vorbesti despre clawback. (…) Bugetul de referinta trimestrial pentru calculul contributiei clawback dorim sa il aducem la nivelul anului 2018, sa il transformam intr-un buget de referinta care sa fie predictibil si updatabil anual, astfel incat sa nu ne intalnim si in 2028 pentru a discuta de faptul ca nu s-a mai schimbat bugetul de zece ani. (…) Discutiile continua si vor continua pana la momentul la care vom gasi impreuna acel mecanism sustenabil, predictibil, care sa fie agreat de absolut toti factorii care sunt in jurul mesei de discutie si care sa poata sa constituie noul mecanism de calcul al contributiei clawback’, a aratat Razvan Vulcanescu.

In ceea ce priveste platforma E-health, presedintele CNAS a spus ca aceasta va fi dezvoltata.

“A dezvolta mai departe platforma de E-health nu numai ca, pentru noi, constituie o oportunitate, dar este si o prioritate si o sansa de a iesi in evidenta cu un element pe care foarte putina lume din UE il cunoaste vizavi de Romania – faptul ca platforma informatica este un exemplu de buna practica in ceea ce priveste informatizare sistemului de sanatate si care trebuie sa beneficieze de absolut tot suportul ca ea sa fie dezvoltata in mod sustenabil, real si functional atat pentru noi, dar si pentru practicieni si pentru pacienti”, a sustinut Vulcanescu citat de Agerpres.

De asemenea, in opinia sa, preluarea de catre Romania a presedintiei rotative semestriale a Consiliului Uniunii Europene reprezinta o oportunitate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: