Presedintele CMR: Imaginea sistemului sanitar public a fost profund alterata

03/04/2017

Presedintele CMR: Imaginea sistemului sanitar public a fost profund alterata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cmr-imaginea-sistemului-sanitar-public-a-fost-alterata/

spital-min
Controlul ingrijirilor de sanatate este progresiv trecut din mainile medicilor in cele ale birocratilor si administratorilor, multi dintre acestia considerandu-i pe medici mai degraba niste obstacole decat niste parteneri in reforma serviciilor de sanatate.

Aceasta este parte din declaratia presedintelui CMR, dr. Gheorghe Borcean de la Adunarea Generala a CMR, organizata cu prilejul implinirii a 20 de ani de la infiintarea Colegiului.

In discursul sau, el a subliniat ca pacientii care altadata acceptau neconditionat ordinele paternaliste ale medicilor “le cer adesea astazi sa-si justifice recomandarile sau isi cauta a doua opinie pe Internet”.

“Pacientul de astazi nu mai vine la medic cu increderea si seninatatea de odinioara, nu mai crede fara sa cerceteze ca medicul ii vrea binele neconditionat si chiar atunci cand crede acest lucru se intreaba: dar oare stie medicul care este binele meu? Cum de stie el care este binele meu? Lucrul acesta nu se intampla pentru ca medicina s-a schimbat, ci pentru ca, pe langa valorile clasice care au guvernat buna practica a profesiei noastre, medicul trebuie sa invete sa se plieze pe cerintele colective si individuale ale unei societati si ale membrilor sai, ale caror valori s-au schimbat in spiritul filosofiei vremurilor moderne”, a afirmat dr. Gheorghe Borcean, citat de Agerpres.

El a amintit ca in ultimele 12-14 luni s-au petrecut evenimente care “au tulburat” sistemul sanitar, enumerand, printre altele, scandalurile HexiPharma, sindromul diareic hemolitic al copiilor din Arges, conflictul de interese al unor medici oncologi care “ar fi beneficiat in mod oneros de o conferinta de specialitate intr-o destinatie exotica pe spezele unei firme pharma, dar nu s-a dovedit pana azi ca acei medici, venind de acolo, ar fi prescris exclusiv sau cu predilectie medicamentele firmei sponsor”.

“A fost scandalul cu transplanturile, au fost scandaluri cu directori de spitale care au comis infractiuni economico-financiare. Printre acestea s-au strecurat aproape saptamanal informatii in legatura cu medici condamnati pentru luare de mita. Instantele care dau sentinte definitive anunta C.M.R. Pentru a fi luate masurile de punere in aplicare ale sentintelor si va informez ca nu trece o saptamana fara ca sa nu primesc o astfel de trista informare (…) Nota comuna a tuturor acestora a fost ca faptele, fiind petrecute in sistemul sanitar public — exclusiv public — indiferent in ce calitate s-au comis, medicii au fost vinovati nu pentru fapta comisa, ci pentru ca erau medici”, a opinat Borcean., conform sursei citate.

Presedintele CMR a mai afirmat ca imaginea sistemului sanitar a fost “profund alterata” si ca lumea il percepe, in prezent, “ca pe un univers populat cu infractori”.

“Imaginea sistemului sanitar public ‘exclusiv public’ a fost profund alterata, s-a vorbit despre ‘cancer’, ‘feudalism’, ‘a face curatenie’, ‘a aerisi’, despre a ‘izgoni paianjenii’, despre a ‘arunca gunoiul’. Lumea din afara percepe acum sistemul sanitar public ca pe un cosmar nedefinit in spatiu si atemporal, ca pe un univers de realism magic, populat de infractori cinici, sistem in care intri pentru ca nu ai incotro, dar trebuie sa fii cu ochii-n patru. (…) Crede cineva ca medicul roman din sistemul sanitar public este cupid, avar, hot, infractor, doar pentru ca primeste recunostinta adevaratei valori a muncii sale direct de la pacient, atata vreme cat statul nu este in stare sa recunoasca, s-o asume si s-o plateasca?”, a adaugat dr. Borcean.

El este de parere ca “sistemul sanitar public are multe lucruri ce trebuie indreptate si ca se impune reforma sa”, dar ca “in niciun caz nu este falimentar”.

“Onorabilitatea si respectabilitatea inclusiv prin venituri, dar nu numai. Nu exista medic multumit daca pacientii nu sunt multumiti”, a conchis Borcean.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial