Presedintele CMR: Asistam la presiuni si asalturi din exteriorul si interiorul profesiei

01/04/2019

Presedintele CMR: Asistam la presiuni si asalturi din exteriorul si interiorul profesiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presedintele-cmr-asistam-la-presiuni-si-asalturi-din-exteriorul-si-interiorul-profesiei/

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean, spune ca exista ‘presiuni si asalturi’ atat din exteriorul profesiei, cat si din interiorul ei.

“Traversam o perioada delicata, lucru cu care suntem obisnuiti, nu mai mult sau mai putin decat altadata. Asistam la presiuni si asalturi atat din exteriorul profesiei, cat si, ceea ce este mai neplacut, din interiorul ei. Din exterior, vedem popularizarea excesiva a cazurilor de presupusa neconformitate medicala, vedem contestarea vehementa in spatiul public a deciziilor disciplinare ale Colegiului. (…) De asemenea, tot ca presiune din exterior, amintesc cazurile de fapte penale, judecate si condamnate ca atare de catre instante. (…) Da, ele exista si se impart in mare in doua categorii – unele sunt condamnari penale pentru infractiuni de luare de mita si foloase necuvenite si in mod regretabil sunt de ordinul a cateva sute, celelalte, condamnarile in instante, dictate impotriva medicilor pentru vatamare corporala sau ucidere din culpa, sunt doar de ordinul a cateva zeci in ultimii ani”, a declarat presedintele CMR, citat de Agerpres.

El a subliniat ca CMR condamna luarea de mita si obtinerea de foloase necuvenite si considera ca schimbarea acestui ‘obicei’ va necesita ‘un timp’.

“Despre luarea de mita si obtinerea de foloase necuvenite ar trebui sa lasam sa se ocupe organele abilitate. Aceasta nu inseamna ca noi neglijam si nu condamnam astfel de atitudini. Pacientii nostri, societatea, au aflat ca veniturile medicilor au crescut, a fost chiar o campanie negativa in acest sens la vremea respectiva. Asa fiind, lumea incepe sa considere ca nu mai este necesara ‘incurajarea medicului’ cu atentii de orice fel. Lucrul acesta se simte in practica de zi cu zi. Dar cand un obicei este incetatenit intr-o societate, de peste 50 de ani, de buna seama ca schimbarea acestui obicei va necesita un timp pe care nu il putem defini” a mai precizat Borcean conform sursei citate.

De asemenea, in opinia sa, recunoasterea garzilor ca vechime in munca pentru calcularea pensiei este ‘absolut licita’.

Etichete: cmr, borcean

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati