Prescrierea medicamentelor pe denumire comuna internationala bulverseaza pacientul

01/04/2014

Prescrierea medicamentelor pe denumire comuna internationala bulverseaza pacientul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prescrierea-medicamentelor-pe-denumire-comuna-internationala-bulverseaza-pacientul/

parkinson1Medicii de familie nu sunt de acord ca pe retetele de tip nou trebuie sa scrie denumirea comuna internationala a medicamentelor prescrise, considerand-o o incalcare a libertatii profesionale.

Dr. Rodica Tanasescu: Decizia se refera la retetele transfrontaliere

Prezenta la Medical Forum Targu Mures, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a explicat ca aceasta decizie de a prescrie medicamente pe denumire comuna internationala se refera de fapt la retetele transfrontaliere, si nu la cele interne.

“Deocamdata pacientul roman in nici un caz nu-si poate lua reteta compensata nici de la Bruxelles si nici de la Paris, nu o poate lua nici macar pentru pacientul meu care e inscris la mine, dar locuieste in judetul Ilfov, nici macar din Ilfov nu o poate cumpara, cu atat mai putin de la Berlin”, a explicat presedintele SNMF.

Denumirea noua a medicamentului poate bulversa pacientul

Dr. Rodica Tanasescu a analizat situatia pacientilor cronici in varsta, obisnuiti cu o singura denumire a medicamentului, care pot sa incurce medicamentele in momentul in care au in fata alte denumiri.

“Deci aceasta prevedere este o incalcare a libertatii profesionale, ma forteaza sa nu pot informa pacientul corect si alege impreuna cu pacientul meu terapia potrivita”, a adaugat presedintele SNMF.

Medicii doresc sa scrie si denumirea comerciala a medicamentului

O solutie pe care o propun medicii de familie este scrierea pe reteta atat a denumirii comerciale a medicamentului, cu care sunt familiarizati pacientii, cat si a celei internationale comune.

“In situatia aparte in care nu se gaseste un anumit produs sau poate s-a scumpit si pacientul nu-l mai doreste, atunci intr-adevar sa se poata schimba, dar numai in aceste situatii. In rest, sa putem scrie si denumirea comuna internationala, dar si denumirea comerciala, pentru ca acest consimtamant informat se ia in cabinet si nu la ghiseul farmaciei”, a explicat dr. Rodica Tanasescu.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: