Presa straina: Sistemul de sanatate din Romania, cel mai slab din UE, se lupta sa se reformeze

25/11/2019

Presa straina: Sistemul de sanatate din Romania, cel mai slab din UE, se lupta sa se reformeze

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/presa-straina-sistemul-de-sanatate-din-romania-cel-mai-slab-din-ue-se-lupta-sa-se-reformeze/

Sistemul de sanatate din Romania este cel mai slab din UE si se lupta pentru a se reforma. Cresterea salariilor si tentativele de diminuare a coruptiei pot fi considerate un inceput, concluzioneaza o analiza publicata in The Economist.

“Avem salarii mari, nu avem nevoie de spaga. Lasam coruptia sa sufere, va vom vindeca”, scrie publicatia la inceputul articolului citand un afis de la intrarea in Spitalul de Urgenta din Slatina.

Publicatia mai adauga ca “obiceiul de a oferi spaga pentru a avea parte de ingrijire medicala este adanc inradacinat in Romania.”

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

HTA – Actualitati Ghid ESC/ESH

Tot potrivit sursei citate, sistemul de sanatate romanesc se afla constant la finalul clasamentului din UE. In ultimii ani, Romania ocupa ultimul loc in Indexul European al Consumatorului de Sanatate, cu un sistem medical mai slab decat Bulgaria, Albania, Macedonia sau Muntenegru, mai scrie sursa citata.

Franta este aloca cel mare procent din PIB la sanatate (11,5%), in timp ce media europeana este de 9,6% din PIB.

Etichete: sistem de sanatate romania, asistenta medicala romania, salarii medici, salarii personal medical, spaga spitale, coruptie sistem sanatate, PIB sanatate

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Eva Chende says:

    Nu va luati dupa indicatorii vestului!!!Vor sa distruga tot ce avem bun in tara! Atat a mai ramas pentru bietii romani…acces usor si rapid la ingrijiri medicale la nivel de specialisti si la nivel de spital!
    Au luat oare in calcul ca in vest omul asteapta sa vada un ortoped 27 de luni, si ca sa ii faca gratuit un banal RMN???Si ca listele sunt de luni de zile ca sa vada pacientii un specialist sa sa le faca investigatii in sistemul public???!!
    Nu va luati dupa Vest! Noi traim in vest si lucram in sistemul medical de aici….e o porcarie! Lucrati sa faceti un sistem mai calitativ la nivelul specialistilor…fecare sa munceasca in dreptul lui! Restul sunt baliverne vestice!

  2. Oana says:

    Sistemul de sanatate romanesc este cel mai slab din UE (şi probabil nu numai din UE) datorita pregatirii extrem de precare a personal lui medical. Plicul de la pacienti mai conteaza in multe locuri, problema e şi spaga primit a de doctori de la firmele de medicamente pentru a prescrie multe tratamente inutile sau a recomanda produse de calitate fff precara. Nu exist a protocoale şi se practical medicinal fff precara in multe centre, nu se ia deloc in calcul beneficial pacientului cand se cere o investigatie sau alta.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

583 de centre active de vaccinare anti-Covid, in Romania

Valeriu Gheorghita: Persoanele care deservesc activitati esentiale se reprogrameaza pentru vaccinare cu 10 zile

Un medicament dezvoltat in Ungaria ar putea fi eficient in prevenirea complicatilor grave ale virusului SARS-CoV-2

Moderna transmite ca vaccinul anti-Covid produs de companie este eficient si impotriva noilor tulpini de coronavirus

Romania a primit inca 95.940 doze de vaccin de la Pfizer & BioNTech