Premiera medicala: Sase organe prelevate simultan la Targu-Mures

13/01/2012

Premiera medicala: Sase organe prelevate simultan la Targu-Mures

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-medicala-sase-organe-prelevate-simultan-la-targu-mures/

La Targu-Mures, in premiera in Romania, ieri au fost prelevate sase organe simultan. Meritul acestei interventii chirurgicale de success apartine unei echipe de medici specialisti de la Spitalul Clini Judetean de Urgenta din Targu Mures si al altor doua echipe de la Bucuresti si Cluj-Napoca.

“Vorbim aici de echipe complexe, formate din specialisti de la Institutul Fundeni din Bucuresti, care ne-au ajutat la prelevarea celor doi ficati, dar si de specialisti din Cluj-Napoca, veniti pentru rinichi, dar si medici specialisti si medici rezidenti din cadrul spitalului nostru. Particularitatea acestei interventii consta in faptul ca s-a efectuat in acelasi timp, in doua sali de operatii diferite. Scopul a fost reducerea timpilor operatori”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro, dr. Adrian Pantiru, medic specialist in chirurgie generala la SCJU Targu-Mures si care a facut parte din echipa medicala care a realizat prelevarea.

Interventiile au durat patru ore si jumatate si au decurs foarte bine, atat din punct de vedere tehnic, cat si organizatoric. In pinia dr. Pantiru, o astfel de operatie este destul de usoara daca echipele sunt foarte bine pregatite si toti isi stiu sarcinile.

“Nu este dificil deloc. ne bucuram ca totul a mers foarte bine si ca nu au fost probleme. Trebuie sa va spun ca o astfel de interventie nu are de ce sa nu fie un succes atata timp cat fiecare stie ce are de facut”, a explicat medicul specialist.

14 medici din SCJU Targu-Mures – instruiti in prelevarea ficatului

Momentan, prelevarile de ficat realizate in incinta spitalului muresean se fac sub indrumarea specialistilor bucuresteni. In viitorul apropiat se spera ca nu va mai fi nevoie de echipele de medici din Capitala pentru interventii, pentru ca specialistii mureseni urmeaza niste cursuri de specializare in acest sens.

“Deocamdata este destul de incomod sa vina echipele de la Bucuresti pentru realizarea prelevarilor. Acest lucru va dura pana cand noi vom termina cursurile de prelevare a ficatului pe care le sustinem acum cu specialistii de la Fundeni”, ne-a marturisit dr. Patiru, adaugand ca 14 medici iau parte la aceste cursuri.

Operatia – prima prelevare a medicilor mureseni pe 2012

Prelevarea celor sase organe este prima din acest an pentru echipa de specialisti a SCJU Targu-Mures. Organele au fost recoltate de la doua paciente de peste 60 de ani, aflate in moarte cerebrala.

“Avand in vedere varsta inaintata a donatoarelor, timpul pentru transplantarea organelor era minim. Tocmai de aceea, din ceea ce am vorbt cu colegii de la Fundeni, va pot spune ca ficatii au fost transplantati inca de ieri (joi, 12 ianuarie, n. red.)”, a mai adaugat dr. Pantiru.

Pe parcursul anului 2011, in Spitalul Judetean Targu-Mures au fost realizate 10 prelevari de organe.

 
Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: