Premiera la Spitalul Militar Central | Biopsii de prostata tintite cu bratul robotic ghidat IRM

19/09/2022
Premiera la Spitalul Militar Central | Biopsii de prostata tintite cu bratul robotic ghidat IRM

Premiera la Spitalul Militar Central | Biopsii de prostata tintite cu bratul robotic ghidat IRM

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-la-spitalul-militar-central-biopsii-de-prostata-tintite-cu-bratul-robotic-ghidat-irm/

In cadrul Laboratorului de Radiologie-imagistica medicala 2 (CT, RMN) din cadrul Spitalului Militar Central, au fost realizate, in premiera nationala, primele biopsii de prostata tintite cu ajutorului bratului robotic ghidat IRM. Echipa medicala care a efectuat investigatia a fost condusa de colonel medic dr. Cezar Betianu, medic primar Radiologie si imagistica medicala, competente in Ecografie generala, CT, RM si Senologie, precizeaza unitatea sanitara intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, biopsia localizata de prostata MRI in-bore este o metoda care detecteaza focarele suspectate de cancer de prostata si asigura prelevarea de biopsii din toate aceste focare cu o sensibilitate milimetrica ghidata de un dispozitiv si un software bazate pe o tehnologie avansata. Prin aceasta metoda, focarele de cancer se pot detecta cu o acuratete mai mare si nu este necesara repetarea biopsiei.

“Aceasta metoda de diagnosticare reduce numarul de biopsii necesare pentru a identifica cancerul de prostata, ceea ce reduce disconfortul pacientului si creste rata succesului tratamentului, prin initierea precoce a acestuia.”, transsmit reprezemtantii Spitalului Militar Central.

Ce este MRI in-bore Biopsy si cum difera de MR-TRUS Fusion?

MRI in-bore Biopsy este singura tehnica care foloseste aparatul de rezonanta magnetica (RM) in timpul procedurii, asadar este singura tehnica cu adevarat ghidata RM. Cu ajutorul acestuia produce imagini de inalta calitate in care se pot identifica leziunile tinta. Acul de biopsie este ghidat spre regiunile RM marcate ca fiind suspecte printr-un brat robotic cu ajutorul functiei de navigare a software-ului si se desfasoara o biopsie localizata.

MR-TRUS Fusion foloseste imaginile de la o examinare RM precedenta pentru a le procesa si combina, in timp real, cu imaginile de ultrasonografie transrectala (TRUS), procedura fiind ghidata ecografic cu asistenta imaginilor RM.

Diferenta majora intre cele doua este ca tehnica MRI in-bore Biopsy recolteaza tesut doar din leziunea tinta, in timp ce dupa procedura MR-TRUS Fusion e nevoie de recoltare conventionala sistematica din tot restul prostatei.

Care este avantajul imagisticii prostatice prin rezonanta magnetica (MRI)?

“Spre deosebire de alte tipuri de cancer de organ, cancerul prostatic nu se poate vizualiza decat prin IRM. Progresele inregistrate de tehnologia IRM in ultimii ani au crescut acuratetea vizualizarii prin facilitarea diferentierii intre zonele suspecte de tumori si glanda prostatica normala; procedura ia mai putin timp si asigura confortul pacientilor.”, mai precizeaza unitatea sanitara.

Datorita contrastului tisular ridicat si a capacitatii multiparametrice, examinarea IRM de prostata este folosita pe scara larga pentru detectia cancerului incipient de prostata, iar cu ajutorul acesteia se pot face biopsii cu rezolutie mult mai buna pe tesuturi, ce ajuta la localizarea precisa a leziunii, in special cele mici.

Astfel, aparatul biopsiaza doar leziunea tinta si nu mai e nevoie sa biopsieze toata glanda. Rezulta mai putine intepaturi, risc mai mic de complicatii si confort ridicat pentru pacient. Aparatul IRM permite documentarea leziunii biopsiate cu urmarirea acesteia pe termen lung. Tehnica presupune vizualizarea directa prin IRM a leziunii si biopsierea, dupa confirmarea pozitiei corecte a acului. Pacientul este asezat pe burta, cu sonda de biopsie si anestezic local in canalul anal. In cca 10 minute, se achizitioneaza toate imaginile necesare localizarii leziunii. Se pozitioneaza acul si apoi se confirma pozitia corecta. Intr-un interval total de 20-30 de minute, biopsia poate fi efectuata fara a se resimti cele 2-3 intepaturi. Spre deosebire de alte tehnici, nu este nevoie de alte biopsii, in afara celei din leziunea tinta.

Care sunt metodele actuale de investigatii pentru diagnosticul cancerului de prostata?

In prezent biopsia sistematica ghidata ecografic este standardul in diagnosticul cancerului de prostata la pacientii cu suspiciune clinica ridicata. Biopsia ghidata IRM fiind o tehnica ce vine in completarea serviciilor urologice. Cea mai acceptata indicatie pentru biopsia ghidata IRM este rezultatul negativ al biopsiei sistematice ghidate ecografic. O noua indicatie ar fi leziunile din apexul prostatei si zonele periferice anterolaterale unde are o detectie superioara fata de biopsia ecografica sistematica.

Care este avantajul biopsiei localizate cu MRI in-bore Biopsy fata de biopsia prostatica conventionala?

O biopsie prostatica conventionala ia probe din regiunile standard ghidata cu ajutorul unei ecografii transrectale; MRI in-bore Biopsy, foloseste imaginile RM avansate si ghideaza acul de biopsie direct catre focarele suspecte de cancer.

“Rata de cancer la pacientii cu rezultate normale ale examinarii si un nivel PSA crescut este de 25%-30%. Biopsia conventionala poate sa diagnosticheze 70%-75% din cancerul actual. Riscurile de infectie si de complicatii septice sunt mai mari, in functie de numarul de probe prelevate in timpul biopsiei, indiferent de numarul de piese prelevate in urma biopsiei. Rata de diagnosticare este foarte ridicata atat pentru pacientii la prima biopsie cat si pentru cei ce au mai fost biopsiati ecografic dar cu rezultate negative, asta in timp ce se ia un numar mai mic de probe; prin urmare, posibilitatea de complicatie infectioasa este mai scazuta. Cu MRI in-bore Biopsy, rata de detectare este mai crescuta la cancerele semnificative clinic, mai ales la pacientii cu un nivel crescut de PSA si in cazul tumorilor care nu sunt detectate prin biopsii de prostata recurente.”, se mai precizeaza in comunicatul transmis de Spitalul Militar Central Bucuresti.

Care sunt dezavantajele investigatiei?

Dezavantajele tehnicii sunt legate de folosirea aparatului IRM, unii pacienti avand contraindicatii daca au diferite dispozitive medicale feromagnetice atasate sau pacemaker cardiac.

Sursa foto: https://www.facebook.com/Spitalul.Universitar.Urgenta.Militar.Central

Etichete: biopsii de prostata, biopsie prostata, biopsie localizata IRM, spitalul militar central bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Stoica Constantin says:

    Cu cine pot lua legatura pentru a mi se lua Biopsia tintita ghidata prin RMN.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: