Premiera in lupta contra cancerului: Unui pacient i-a fost transplantata o bronhie artificiala

03/03/2011

Premiera in lupta contra cancerului: Unui pacient i-a fost transplantata o bronhie artificiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/premiera-in-lupta-contra-cancerului-unui-pacient-i-a-fost-transplantata-o-bronhie-artificiala/

In premiera mondiala, la spitalul Avicenne din Bobigny, din apropiere de Paris, o echipa de medici a reusit transplantul unei bronhii artificiale la un pacient in varsta de 78 de ani suferind de cancer, evitand astfel extirparea completa a plamanului.

Premiera in lupta contra cancerului: Unui pacient i-a fost transplantata o bronhie artificiala.

Aceasta inovatie chirurgicala, realizata pe 28 octombrie 2009, de echipa coordonata de chirurgul Emmanuel Martinod, “a permis nu doar inlaturarea leziunii canceroase cu marje de siguranta mai importante, ci a evitat si extirparea completa a plamanului, care era prevazuta, o interventie ce prezinta un risc foarte mare de mortalitate postoperatorie”, se afirma in comunicatul de presa emis de clinica franceza.

Pacientul “se simte foarte bine”, a declarat Emmanuel Martinod, medic specializat in chirurgia toracica si vasculara, care a realizat aceasta interventie. “Necesita o supraveghere regulata, dar se simte bine, poate sa mearga si se duce uneori la casa lui de vacanta”, a adaugat chirurgul francez.

In prezent, chirurgia reprezinta cel mai bun tratament impotriva formelor precoce non-metastazice ale cancerului bronho-pulmonar, tipul de cancer care face cele mai multe victime.

Daca tumoarea se afla la periferia plamanului, doar o parte din plaman este extirpata. Insa daca tumoarea este in zona centrala, o extirpare completa ar putea fi necesara. In acest ultim caz, mortalitatea postoperatorie este mult mai ridicata, ajungand la 26% in primele 90 de zile dupa interventia chirurgicala.

“Chiar daca se poate trai cu un singur plaman, extirparea plamanului este interventia cea mai riscanta. Demersul nostru are la baza 10 ani de cercetari”, a declarat profesorul Martinod, care considera ca “trebuie sa ramanem foarte prudenti”.

Bronhia artificiala este constituita dintr-un tesut biologic (tesut aortic) intarit printr-o structura metalica interna (stent).

Grefa de tesut aortic, prezervata la rece si stocata intr-o banca de tesuturi, un instrument deja utilizat in chirurgia vasculara, prezinta avantajul de a nu necesita medicamente anti-respingere, contraindicate in cazul pacientilor suferind de cancer. Stentul este “cu adevarat adaptat pentru operatie”, a precizat chirurgul francez.

Tesutul aortic constituie “o matrice” pe care celulele bronhice o colonizeaza pentru a reconstrui un epiteliu acoperit de celule cu cili.

Cercetarile experimentale au fost realizate in laboratoarele de cercetari biochirurgicale ale profesorului Alain Carpentier, din cadrul Universitatii Paris VI, recunoscute pe plan mondial pentru punerea la punct a bioprotezelor valvulare cardiace.

Un nou studiu, realizat pe un esantion de voluntari cuprins intre 20 si 30 de pacienti, va debuta in lunile urmatoare pentru a confirma acest prim rezultat de exceptie, descris pe larg intr-un articol publicat in revista medicala The Annals of Thoracic Surgery.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: