Precizari privind vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, in Romania

12/03/2021

Precizari privind vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/precizari-privind-vaccinarea-cu-vaccinul-de-la-astrazeneca-in-romania/

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite in 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv si pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie, transmite Comitetul national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), care a subliniat ca Romania nu a primit doze din acest lot.

“In ceea ce priveste lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul din lotul mentionat, precizam ca Romania a receptionat prima transa de vaccin AZ de 81.600 doze in data de 07.02. ac. Incepand cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite in urmatoarele judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui. Celelalte 4.257 se regasesc in Centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botosani, Dolj, Gorj, Iasi, Neamt, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.”, se precizeaza in comunicatul CNCAV.

In cursul serii de joi, a avut loc o sedinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situatia celor doua loturi de vaccinuri a fost analizata si s-au decis, in unanimitate, urmatoarele aspecte:

1. Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;
2. Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente in momentul de fata in Romania;
3. Se inlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente in centrele de vaccinare, astfel incat procesul de imunizare sa nu fie afectat.

“Mentionam faptul ca aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe in acest moment in Romania niciun argument stiintific care sa fi impus aceasta hotarare. Reiteram faptul ca decizia de carantinare a lotului respectv a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat in Italia. mai precizeaza CNCAV.

Joi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate in Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunta faptul ca la acest moment nu exista indicii care sa ateste o legatura de cauzalitate intre vaccin si evenimentele adverse raportate.

Etichete: vaccin astrazeneca, vaccin anti-covid, loturi vaccin astrazeneca

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie