Precizari despre cardul european de sanatate

18/11/2019

Precizari despre cardul european de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/precizari-despre-cardul-european-de-sanatate/

CNAS anunta ca a semnat un Acord – cadru pentru o perioada de 3 ani in baza caruia va fi reluata tiparirea si distributia de carduri europene de sanatate.

Potrivit unui comunicat al institutiei, in urma licitatiei desfasurate conform reglementarilor legale in vigoare, a fost atribuit acordul – cadru, la un pret unitar pentru un card european de 7 lei + TVA. Aceste costuri de productie si distributie sunt suportate din FNUASS (Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate), beneficiarul primind cardul gratuit.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) ofera dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana. Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al UE/SEE/Confederatia Elvetiana in scopul obtinerii unui tratament medical planificat.

“CEASS acopera doar serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva. Pentru anumite servicii, este posibil sa fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurari din tara in care sunt acordate aceste servicii”, scrie in comunicatul CNAS.

Cardul se elibereaza la solicitarea asiguratului, care va depune in scris, la sediul casei de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla, o cerere – tip.
In termen de 7 zile de la depunerea solicitarii, cardul va fi primit de asigurat la adresa de domiciliu, prin servicii postale.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Piciorul diabetic

“Analizam posibilitatea dezvoltarii aplicatiei cardului european de sanatate in asa fel incat sa nu mai fie obligatorie deplasarea solicitantului la casa de asigurari de sanatate, iar cererea de eliberare a cardului sa poata fi transmisa si online”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, conform sursei citate.

De asemenea, institutia mai precizeaza ca Certificatul de Inlocuire Provizorie a Cardului European de Sanatate, in perioada de valabilitate inscrisa pe document, ofera aceleasi drepturi ca si Cardul European de Asigurari de Sanatate.
Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de doi ani de la data emiterii.

Etichete: cardul european de sanatate, CEASS, cardul de sanatate, asigurare medicala strainatate, CNAS

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza