Pozitia CNAS dupa ce Asociatia Daruieste Viata a anuntat ca a dat in judecata institutia

08/09/2016

Pozitia CNAS dupa ce Asociatia Daruieste Viata a anuntat ca a dat in judecata institutia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pozitia-cnas-dupa-ce-asociatia-daruieste-viata-a-anuntat-ca-a-dat-in-judecata-institutia/

CNASOrice sistem de asigurari de sanatate isi instituie mecanisme de control cand este vorba despre valori mari ale medicamentelor acordate pacientilor, a precizat purtatorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache. El a mai adaugat ca institutia intentioneaza sa propuna instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare a dosarelor prin comisie.

Declaratia vine dupa ce Asociatia Daruieste Viata a semnalat ca CNAS “foloseste proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea avand ca efect punerea in pericol a vietii bolnavului”.

“Medicamentele a caror acordare este conditionata de aprobarea comisiilor de experti de la nivelul caselor de asigurari de sanatate sau a CNAS au valori cuprinse intre 6.000 si 120.000 de lei. Orice sistem de asigurari de sanatate din lume isi instituie mecanisme de control cand este vorba despre valori atat de mari ale medicamentelor acordate pacientilor. In ceea ce priveste legalitatea comisiilor de experti, acestea sunt infiintate in baza Legii 95/2006, care prevede ca, citez, “pe langa CNAS si casele de asigurari de sanatate functioneaza comisii de experti pentru implementarea programelor nationale de sanatate finantate din Fond, precum si alte activitati stabilite prin ordin al presedintelui CNAS””, a explicat Costache pentru Agerpres.

El a mai precizat ca medicamentele pentru care comisiile respective acorda aprobari sunt stabilite de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pe baza criteriilor prevazute intr-un ordin al ministrului Sanatatii.

“Asociatia Daruieste Viata a solicitat in instanta anularea unui ordin CNAS care instituie subcomisii in special pentru copiii cu afectiuni oncologice, astfel incat acestia primesc aprobarea pentru medicatie si investigatii in maximum 3 zile de la depunerea dosarelor. O eventuala anulare a ordinului respectiv ar insemna o ingreunare a situatiei copiilor bolnavi de cancer”, a declarat purtatorul de cuvant al CNAS.

In declaratia lui, a mai afirmat ca  CNAS intentioneaza sa propuna instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie.

“Trebuie mentionat ca, deoarece numarul medicamentelor pentru care sunt necesare aprobarile comisiilor de experti este in crestere, implicit si al dosarelor, ajungandu-se la circa 50.000 de dosare anual, CNAS intentioneaza sa propuna modificarea de procedura. Este vorba despre instituirea de registre electronice de medicamente, care vor permite eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie. Daca propunerea CNAS va fi acceptata, va conduce la modificarea legislatiei ANMDM”, a mai aratat Augustus Costache potrivit Agerpres.

Miercuri, 7 septembrie, Asociatia Daruieste Viata  a emis un comunicat de presa in care a precizat ca a dat in judecata CNAS, sustinand ca pacientii bolnavi de cancer “sunt nevoiti sa astepte si trei luni ca sa primeasca un medicament prescris de catre medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT”.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial