Posibil vaccin impotriva cancerului ovarian in stadiu avansat

08/04/2013

Posibil vaccin impotriva cancerului ovarian in stadiu avansat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/posibil-vaccin-impotriva-cancerului-ovarian-in-stadiu-avansat/

poza vaccin cancer ovarianCercetatorii din Statele Unite ale Americii au creat un vaccin experimental menit sa previna cancerul ovarian in stare avansata. Vaccinul este creat pe principiul ca sistemul imunitar al organismului va reactiona impotriva tumorii folosind celule create chiar din tumoarea pacientilor.

Noutatea a fost prezentata in cadrul reuniunii anuale de la Washington a Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului (American Association for Cancer Research). Cu aceasta ocazie medicii au mai precizat si ca noul tratament va include o terapie in doi pasi ce va implica celule dendritice si celule T.

Pentru a crea vaccinul cercetatorii au izolat celulele imune din sangele pacientilor, denumite celule dendritice. Ulterior au fost create vaccinuri individuale, prin expunerea celulelor imune ale fiecarui pacient la propriul tesut canceros, prelevat printr-o operatie. Conform declaratiilor cercetatorilor, in timpul testelor effectuate de Universitatea din Pennsylvania pe 31 de femei care aveau cancer ovarian in stadiile 3 sau 4, administrarea vaccinului a determinat un raspuns pozitiv in cazul a 19 dintre paciente – sistemul imunitar al acestora a reactionat impotriva tumorii. Dintre cele 19 femei in cazul carora sistemul imunitar a reactionat pozitiv, la finalul perioadei de cercetare 8 nu mai prezentaru tumora si au continuat cu un tratament de intretinere, in cazul uneia dintre paciente la 42 de luni de tratament inregistrandu-se o remisie completa a cancerului.

11 dintre cele 31 de femei nu au reactionat la vaccinul experimental, iar in cazul acestora a fost abordata urmatoarea etapa a imunoterapiei, tratamentul cu celule T. In acest stadiu al experimentului din sangele pacientelor au fost prelevate celule T ce au fost stimulate in laborator si apoi reinjectate. Avand in vedere ca aceste celule modificate au fost “antrenate” sa atace celulele canceroase, noul transfer de celule T a amplificat raspunsul sistemului imunitar. La 7 dintre cele 11 paciente boala s-a stabilizat, iar in cazul uneia tumora a disparut.

Experimentul realizat de cercetatorii americani deschide perspective importante in ceea ce priveste tratamentul anticancerigen care se bazeaza pe asocierea mai multor terapii.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: