Poiana: Estimam o prevalenta a hipotiroidismului in Romania de aproximativ 4,5%

26/05/2023
Poiana: Estimam o prevalenta a hipotiroidismului in Romania de aproximativ 4,5%

Poiana: Estimam o prevalenta a hipotiroidismului in Romania de aproximativ 4,5%

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/poiana-estimam-o-prevalenta-a-hipotiroidismului-in-romania-de-aproximativ-45/

In Romania sunt peste 700.000 de persoane care sufera de hipotiroidism. Aceasta afectiune este mai frecventa la femei decat la barbati, raportul fiind de 8 la 1, potrivit medicul endocrinolog Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti.

“Hipotiroidismul este mult mai frecvent la femei decat la barbati. Daca ar fi sa raportam pe sexe, femei – barbati, raportul ar fi de 8 la 1. Prevalenta hipotiroidismului in literatura de specialitate este undeva situata la 3,5 pana la 5,5% la nivel european. (…) Tinand cont de conditia geografica a Romaniei si de cat este de intinsa zona carpatica, patologia prin deficit de iod nu poate fi neglijata. Daca tinem cont de prevalenta mare a nodulilor tiroidieni, de hipotiroidism, daca tinem cont de datele pe care le avem la Institutul National de Sanatate Publica privind prevalenta cancerului tiroidian si prevalenta tiroiditei cronice autoimune per global estimam o prevalenta a hipotiroidismului in Romania de aproximativ 4,5%. (…) Aceasta cifra de 4,5% se refera la populatia de peste 14 ani”, a declarat Catalina Poiana, intr-o conferinta a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, conform Agerpres.

Potrivit medicului, de departe cea mai frecventa patologie tiroidiana este hipotiroidismul, care reprezinta o productie insuficienta a hormonilor tiroidieni.

Ea a mai precizat ca prevalenta tiroiditei autoimune se estimeaza a fi la 3% din populatia adulta, mult mai frecventa la femei decat la barbati, cu un maxim de aparitie intre 30 si 50 de ani.

Poiana a adaugat ca prevalenta hipertiroidismului este mai mica decat cea a hipotiroidismului, dar mai mare la femei decat la barbati. Astfel, se estimeaza ca prevalenta ar fi undeva la 1 – 2% la femei si 0,1 – 0,2% la barbati.

Medicul endocrinolog a precizat ca 4% din populatie ar avea noduli tiroidieni.

“Se estimeaza ca 5% din noduli pot sa fie maligni. Incidenta cancerului tiroidian a crescut in ultimele decenii. Cancerul tiroidian poate sa fie cu punct de plecare in celula foliculara tiroidiana sau cu punct de plecare in celule parafoliculare secretante de calcitonina si atunci se numeste carcinom medular. (…) Cel mai frecvent cancer tiroidian este cel papilar, acopera cam 70 – 80% din toate cazurile de cancer. Cel folicular este undeva la 10 – 15%. Cel medular undeva la 5% si cel anaplazic undeva la 2 – 3%”, a mai explicat medicul, potrivit sursei citate.

Catalina Poiana a spus ca, desi s-a majorat numarul de cazuri de cancere tiroidiene, mortalitatea prin aceasta boala nu a crescut.

Etichete: hipotiroidismul, afectiuni tiroidiene, catalina poiana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: