Poiana: Activitatea medicilor de familie trebuie debirocratizata si rolul acestora consolidat

30/01/2023
Poiana: Activitatea medicilor de familie trebuie debirocratizata si rolul acestora consolidat

Poiana: Activitatea medicilor de familie trebuie debirocratizata si rolul acestora consolidat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/poiana-activitatea-medicilor-de-familie-trebuie-debirocratizata-si-rolul-acestora-consolidat/

Activitatea medicilor de familie trebuie debirocratizata, iar rolul lor in cadrul sistemului de sanatate consolidat, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB).

Ea a atras atentia asupra necesitatii de a creste increderea pacientului in medicul de familie, pentru ca acesta nu trebuie sa fie doar “un eliberator de hartii”, ci “primul filtru” in ceea ce priveste activitatea de asistenta medicala acordata pacientilor, potrivit Agerpres.

Catalina Poiana a semnalat problema “repartitiei inegale” a medicilor de familie pe teritoriul tarii.
“Acest lucru nu este doar pentru medicina de familie, ci pentru multe specialitati. In centrele mari universitare exista o foarte mare condensare de medici, in foarte multe alte zone din tara este un deficit”, a spus Catalina Poiana.

La examenul de rezidentiat din sesiunea noiembrie 2022 au ramas aproximativ 600 de locuri neocupate, motiv pentru care Ministerul Sanatatii a decis organizarea unei noi sesiuni de rezidentiat pentru medicina generala pe 14 mai.

“Avem probleme, pentru ca sunt in orase sedii abandonate din punct de vedere urbanistic, nu sunt vandute colegilor, sunt redevente uriase si pentru care ar trebui sa se investeasca mult in partea de consolidare”, a declarat dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Alexiu a punctat ca specialitatea medicinei de familie nu este atractiva pentru studenti si a insistat ca trebuie depuse eforturi pentru a remedia aceasta problema.

Potrivit sursei citate, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, este de parere ca ar trebui stabilita o obligatie pentru studenti sa faca practica de vara si in mediul rural. De asemenea, a atras atentia ca la rezidentiat curricula trebuie adaptata actualului sistem de sanatate.

Etichete: catalina poiana, medici de familie, sandra alexiu, medicina de familie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: