PNRR baga Romania in santier: 15 spitale in constructie, dupa 35 de ani de asteptare

Autor: FormareMedicala.ro, 17/07/2025
PNRR baga Romania in santier: 15 spitale in constructie, dupa 35 de ani de asteptare

PNRR baga Romania in santier: 15 spitale in constructie, dupa 35 de ani de asteptare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pnrr-baga-romania-in-santier-15-spitale-in-constructie-dupa-35-de-ani-de-asteptare/

Se mai construiesc spitale in Romania sau doar se promit? Cand vedem, in sfarsit, santiere care chiar avanseaza? Si, mai ales, cate proiecte se pierd pe drum din cauza contestatiilor si a birocratiei?

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, a anuntat ca, in prezent, in Romania sunt in constructie 15 spitale, realizate cu fonduri din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

“In momentul de fata, in Romania sunt in constructie cu bani din PNRR 15 spitale. Vorbim despre 15 santiere care se afla in constructie. Dintre aceste 15 santiere, conform negocierilor initiale – dar negocierile continua si nu sunt finalizate – se vor finanta cu grant din PNRR un numar de 12 si altele 3, cu credit. Nu as putea sa va spun nici care sunt cele 12, nici care sunt cele 3, pentru ca nu s-a luat aceasta decizie. In continuare negocierea si analiza lor continua”, a precizat Rogobete.

Totusi, nu toate unitatile sanitare prinse in plan au reusit sa demareze lucrarile. Din cele 24 de spitale care au semnat contracte de finantare, doar 19 au mai ramas in proiect, iar pentru 5 dintre acestea constructiile nici macar nu au inceput. Cauzele: licitatii intarziate, contestatii sau chiar rezilieri de contract.

“Din cele 24 de unitati sanitare pentru care s-au semnat contracte de finantare, toate in acelasi timp, s-a redus indicatorul, in anul 2023, la 19. Din cele 19, pentru 5 nu au inceput deloc lucrarile. De exemplu, la Neamt nu s-a semnat contractul de finantare din cauza contestatiilor. Spitalul de Pneumoftiziologie din Brasov este un alt loc in care nu au inceput lucrurile, din cauza contestatiilor sau a licitatiilor intarziate. Spitalul din Lugoj, pentru care am reziliat deja contractul, pentru ca termenul a fost depasit, acea licitatie a fost contestata de 5 ori”, a spus el.

Chiar si cu aceste blocaje, ministrul subliniaza ca ritmul actual de dezvoltare este fara precedent in ultimele decenii.

“Este pentru prima data in 35 de ani cand in Romania se construiesc 12 spitale noi, la care adaugam 3 care se vor face cu credit. Nu spun ca nu conteaza sursa de finantare, pentru ca conteaza foarte mult. La acestea se mai adauga inca trei care se construiesc cu Banca Mondiala. Deci daca ar fi sa facem un calcul, in ultimii trei ani in Romania s-a dat drumul constructiei a aproape 20 de spitale noi, cat nu s-a facut niciodata in ultimii 35 de ani” a spus el.

In plus, Rogobete a clarificat ca Romania nu a pierdut finantarea pentru echipamentele mobile de screening pentru cancerul de col si de san din PNRR, deoarece acestea au fost cumparate deja printr-un alt program.

“Romania nu a pierdut finantarea pentru unitatile mobile de screening pentru cancerul de col si san, din PNRR. Ele au fost achizitionate dintr-un program cu fonduri norvegiene, in paralel cu PNRR-ul, si atunci nu se mai justificau, intrucat deveneau dubla finantare. A fost decizia noastra sa le mutam de pe un program pe altul. Cele din fonduri norvegiene, din acel program international, au fost achizitionate si urmeaza a fi livrate centrelor regionale”, a explicat Rogobete.

Etichete: pnrr, spitale pnrr, finantare pnrr sanatate, rogobete

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile