Pneumonia interstitiala atipica | De multe ori, diagnosticul etiologic este dificil de realizat

06/09/2022
Pneumonia interstitiala atipica | De multe ori, diagnosticul etiologic este dificil de realizat

Pneumonia interstitiala atipica | De multe ori, diagnosticul etiologic este dificil de realizat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pneumonia-interstitiala-atipica-de-multe-ori-diagnosticul-etiologic-este-dificil-de-realizat/

Pneumonia interstitiala atipica reprezinta o infectie a interstitiului pulmonar, adica a spatiului dintre membrana alveolara si vasele de sange.

Cel mai frecvent boala este cauzata de virusuri (respirator, rujeolic, rubeolic, citomegalic, sincitial, dar si de adenovirus). O alta cauza o reprezinta infectiile cu chlamydii sau mycoplasma pneumoniae. Calea de infectie este aeriana, potrivit unui material de informare al Spitalului Victor Babes Timisoara, semnat de medicul penumolog Monica Marc.

Pneumoniile interstitiale pot fi primare sau secundare. De obicei, debutul este progresiv, cu tuse seaca, neproductiva, durere toracica, lipsa poftei de mancare, cefalee, cu sau fara febra.

Examenul clinic al pacientului, prin ascultare, poate sa nu ofere informatiile necesare identificarii bolii, de aceea este necesara, de cele mai multe ori, o radiografie toracica.

Aceasta poate prezenta atat un desen interstitial accentuat, cat si modificari mult mai importante, de exemplu, multiple opacitati micronodulare diseminate bilateral.

“De cele mai multe ori, diagnosticul etiologic (determinarea cauzelor bolii) este dificil de realizat. Etiologia virala este insa cea mai frecventa. Identificarea virusului se poate face prin determinarea ARN-ului viral, metode serologice, imunofluorescenta.”, precizeza Dr. Monica Marc- medic primar pneumolog de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Potrivit sursei citate, evolutia pneumoniilor interstitiale este variata, in functie de agentul cauzal, terenul imun al pacientului, varsta acestuia, dar si comorbiditatile preexistente. Uneori, infectiile virale se pot complica cu suprainfectii bacteriene, influentand negativ evolutia bolii.

“Tratamentul este adesea simptomatic cu antitermice si antialgice. Antiviralele sunt utilizate mai ales la pacientii cu risc crescut. In cazul suprainfectiilor bacteriene se vor administra antibiotice. In formele severe de boala, indeosebi in cazul copiilor, este necesara internarea in spital.”, mai scrie in materialul semnat de Dr. Monica Marc, medic primar pneumolog.

Etichete: pneumonia interstitiala atipica, pneumonia interstitiala, diagnostic pneumonia interstitiala, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: