PMFB &AMFB: Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a incalcat flagrant contractul semnat cu medicii de familie

28/12/2017

PMFB &AMFB: Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a incalcat flagrant contractul semnat cu medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pmfb-amfb-casa-de-asigurari-de-sanatate-a-municipiului-bucuresti-a-incalcat-flagrant-contractul-semnat-cu-medicii-de-familie/


Patronatul Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov (PMFB) si Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB) isi manifesta revolta in fata abuzului de putere exercitat de Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, prin retinerea ilegala a unor sume de bani datorate de CASMB cabinetelor de medicina familiei.

CASMB datoreaza lunar cabinetelor de medicina familiei plata pentru consultatiile medicale acordate pacientilor asigurati, in baza facturilor transmise de cabinete. La termenul de plata al facturilor, pe 20 decembrie 2017, CASMB a virat in conturile a peste 500 de cabinete de medicina familiei din Bucuresti sume mai mici cu pana la 4250 RON!

Aceasta situatie reprezinta un adevarat atac la independenta cabinetelor si o ingerinta de nepermis in managementul veniturilor cabinetelor de medicina familiei, venituri necesare medicilor de familie bucuresteni pentru functionarea cabinetelor – salariile asistentelor medicale, personalului non-medical, facturile de utilitati, contributiile si impozitele datorate ANAF si autoritatilor locale etc. Decizia CASMB de a retine sume de pana la 4250 RON inainte de Craciun este nelegala si in afara prevederilor contractuale.

Conducerea CASMB a declarat in cadrul unei intalniri avute in data de 14 decembrie cu reprezentantii PMFB ca sumele sunt rezultate in urma controlului efectuat de Curtea de Conturi a Romaniei in anul 2015 si a unei decizii emise in 24.07.2015, pentru retete acordate in anul 2014 pacientilor veterani de razboi si pensionari cu pensii sub 700 RON, si ca aceste sume trebuie recuperate de CASMB de la medicii de familie inainte de termenul de prescriptie. Atat in cadrul intalnirii cat si in adresa transmisa de PMFB anterior, reprezentantii PMFB au atras atentia conducerii CASMB ca retinerea sumelor este ilegala in absenta dovezilor privind vinovatia medicilor. De asemenea, conducerea CASMB a fost informata ca PMFB isi va sprijini membrii pentru actionarea in justitie a institutiei in cazul in care sumele vor fi retinute fara a fi respectata procedura legala de verificare si stabilire a existentei unor incalcari a contractelor dintre cabinete si CASMB.

Ca urmare a notificarilor emise de catre CASMB, medicii au inregistrat contestatii la sediul acesteia, prin care conducerea CASMB a fost informata despre faptul ca in convarsitoarea majoritate acuzatiile nu erau intemeiate. In cea mai mare parte,  datele eronate din Sistemul Informatic Unic Integrat administrat de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate stau la baza erorilor depistate de Curtea de Conturi. Pana la data retinerii ilegale a sumelor, zeci de medici de familie au inregistrat la CASMB contestatii scrise insotite de documentele justificative, alte cateva sute de medici urmand sa inregistreze contestatiile. 

CASMB a intarziat nepermis comunicarea catre partenerii contractuali a notificarilor emise. Medicii au fost informati abia in data de 8 decembrie 2017 de existenta notificarilor emise de CASMB in data de 28 noiembrie 2017. Mai mult, in zilele de vineri Registratura Generala CASMB nu are program cu publicul astfel incat contestatiile nu au putut fi inregistrate. O parte dintre cabinetele de medicina familiei cu sume retinute ilegale nici nu primit inca notificarea, medicii au aflat despre aceste imputari abia la primirea incompleta a sumelor facturate!

Este revoltator ca medicii de familie sa fie considerati din nou tapii ispasitori, fara nici un fel de dovezi sau raspuns la contestatiile inregistrate, si pagubiti pentru greseli care nu le apartin.

Avand in vedere toate cele de mai sus, cat si nesolutionarea problemelor care afecteaza grav acordarea serviciilor prin sistemul de asistenta medicala primara, aduse la cunostinta CASMB prin Memoriul Coalitiei “Solidari pentru Sanatate” din data de 2 noiembrie 2017, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov si Patronatul Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov anunta ca, incepand cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei din Bucuresti nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu CASMB.

Medicii de familie din Bucuresti se alatura astfel colegilor lor din toata tara, care refuza sa mai semneze actele aditionale cu casele de asigurari de Sanatate incepand din data de 1 ianuarie 2018.

Presedinte PMFB                                Presedinte AMFB
Dr. Marina PIRCALABU                    Dr. Sandra ALEXIU

 

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: