Stiri medicale

Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in Romania

Data ultimei actualizari: 11/10/2012

La inceputul lunii octombrie a fost lansat  Planul National de Prevenire si Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente in Romania.

In cadrul acestui program,  autoritatile sanitare din Romania vor dezvolta reteaua nationala de tratament a cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta. Identificarea cazurilor de TB-MDR și diagnosticarea corecta a profilului de rezistenta, managementul adecvat al fiecarui caz identificat, precum si atentia speciala acordata unui grup cu risc evolutiv sever și cu risc de transmitere de germeni MDR ridicat sunt indicatorii urmariti in cadrul acestui program.Tuberculoza este recunoscuta drept o problema de sanatate publica chiar daca in ultimele decenii numarul de cazuri a diminuat semnificativ in zonele dezvoltate ale planetei, gratie masurilor de limitare a extinderii contaminarii și a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate; in prezent insa amenintarea tuberculozei a fost agravata de creșterea numarului de cazuri determinate de Mycobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase. Aceasta evolutie a fost  indusa chiar de utilizarea antituberculoaselor a fost accelerata atat de folosirea lor inadecvata (doze insuficiente, administrari prea spatiate, scheme mult prea simplificate) cat si de lipsa de aderenta la tratament.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.