Planul National de Diagnostic Precoce, Tratament si Monitorizare a Melanomului, un demers in cadrul campaniei “Un viitor fara pata”

28/09/2016

Planul National de Diagnostic Precoce, Tratament si Monitorizare a Melanomului, un demers in cadrul campaniei “Un viitor fara pata”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/planul-national-de-diagnostic-precoce-tratament-si-monitorizare-a-melanomului-un-demers-in-cadrul-campaniei-un-viitor-fara-pata/

MELANOM-CONF-SNMFFABC si SNMF au organizat, miercuri, 28 septembrie, masa rotunda “Planul National de Diagnostic Precoce, Tratament si Monitorizare a Melanomului”, eveniment in cadrul caruia a fost pus in discutie un plan de masuri in sensul reducerii incidentei cancerului de piele si facilitarii accesului la tratament pentru pacientii diagnosticati cu aceasta boala.
Planul urmeaza sa fie inaintat Ministerului Sanatatii, marcand o invitatie la dialog cu autoritatile, in vederea elaborarii unei strategii nationale de lupta impotriva melanomului si implementarea acesteia, incepand cu 2017. Initiativa face parte din campania de informare si constientizare a pericolului melanomului – „Un viitor fara pata”.   

“SNMF si FABC propun Ministerului Sanatatii organizarea unei comisii speciale, care sa stabileasca din punct de vedere tehnic metodologia de organizare a unui program complex de depistare precoce, tratament si monitorizare a melanomului. Este de dorit ca aceasta comisie sa conceapa normele dupa care sa functioneze acest program, astfel incat implementarea sa fie posibila incepand cu 1 aprilie 2017, odata cu intrarea in vigoare a noului Contract Cadru al CNAS. De acest program ar trebui sa beneficieze in prima faza persoanele care sunt la risc sa dezvolte melanom. De aceea, consultul initial la medicul de familie este important, intrucat acesta isi cunoaste foarte bine pacientii din lista si poate face o selectie corecta a celor cu risc crescut de a dezvolta maladia. Ne dorim ca prin aceste propuneri sa deschidem un dialog cu autoritatile, in beneficiul romanilor si pacientilor deja diagnosticati cu aceasta boala”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.  

Melanomul, tumora „ideala” pentru un program de screening

Melanomul este o afectiune oncologica cu prognostic grav, evolutie rapida si cu o durata de supravietuire limitata, mai ales in stadiile avansate de boala. Incidenta melanomului este in crestere la nivel global si, cu toate eforturile depuse pentru educarea si informarea populatiei cu privire la pericolul cancerului de piele, mortalitatea prin acest tip de cancer nu a scazut semnificativ. Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, in fiecare ora, o persoana cu melanom moare, iar in 2015 a fost estimat un numar de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticarii cu aceasta forma de cancer. In Romania, aproape o treime dintre cei care au fost depistati cu aceasta forma de cancer mor anual – aproximativ 350 de decese. De altfel, tara noastra inregistreaza o incidenta in crestere a melanomului, in ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de cazuri de persoane diagnosticate cu melanom. In perioada 2007-2012 inclusiv, incidenta oficiala a melanomului a crescut cu 0,5% la 100.000 de locuitori.

Depistarea precoce este cea mai buna metoda de reducere atat a mortalitatii, cat si a morbiditatii provocate de melanom. Depistat la timp, melanomul este curabil in 98% dintre cazuri.

 “Melanomul este o tumora ideala pentru un program de screening, deoarece modificarile pielii se pot observa cu ochiul liber sau cu o lupa simpla, ceea  nu implica mari cheltuieli. In plus, istoria naturala a bolii este cunoscuta si nu este nevoie de o supracalificare medicala pentru a pune un diagnostic. Aparitia unor alunite noi, a unei alunite cu aspect mai mult sau mai putin neobisnuit, care se modifica rapid, ar trebui sa fie un semnal de alarma, pentru ca ar putea fi melanom. Orice schimbare a marimii, formei, culorii, reliefului sau alte evenimente – sangerarea, mancarimea, aparitia de cruste ar trebui sa trimita pacientul catre medicul de familie”, a declarat Dr. Daciana Toma, medicul de familie si secretar in cadrul SNMF.

Nu doar programele de screening lipsesc, ci si accesul la tratament adecvat. In cazul pacientilor  diagnosticati cu melanom metastatic, optiunile terapeutice traditionale ofera o rata de supravietuire limitata, spune si Dr. Catalin Costovici, medic oncolog:

“Exista o mare necesitate pentru terapii eficiente pentru tratamentul melanomului metastatic. Imunoterapia ofera o noua abordare in cazul cancerului cu rata de supravietuire pe termen lung, net superioara celei oferite de metodele clasice de tratament (chimioterapie, radioterapie, terapii tintite etc.) si o calitate a vietii sporita, evitandu-se o gama larga de efecte adverse. Din pacate, in tara noastra, accesul la astfel de tratament este dictat de posibilitatile financiare, intrucat tratamentul nu este inca decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”.  

Mesaje de interes general pe TV si Registru de Melanom

Astfel, printre masurile propuse de medici si de pacienti se numara: organizarea unui screening-pilot la nivel national pe o perioada de cinci ani, dublat de campanii de informare si educare a populatiei, promovarea de catre Ministerul Sanatatii a mesajelor de interes general cu privire la pericolul expunerii la soare si riscului de melanom, campanii de informare in scoli, promovarea necesitatii prezentarii periodice la control a persoanelor aflate la risc, prin intermediul medicilor de familie, precum si facilitarea accesului pacientilor la testare.

FABC si SNMF cer includerea  preventiei melanomului in Contractul Cadru 2017, definirea metodologiei de efectuare a consultatiilor preventive, realizarea unei retele eficiente, functionale care sa cuprinda medicii de familie, dermatologii, oncologii, anatomopatologii si chirurgii si, nu in ultimul rand, infiintarea unui Registru de Melanom, in conditiile in care FABC si  SNMF detin deja un soft de registru de cancer, care ar putea fi armonizat cu softurile CNAS si MS.  

“Un calcul simplu arata faptul ca fondurile necesare unui program de preventie (care doar in primii ani ar reduce cu circa 150 de pacienti/an numarul celor care ajung in faza de metastazare) sunt echivalente cu costurile tratamentului pentru circa 10-15 pacienti/an cu melanom metastazat”, a adaugat Cezar Irimia, Presedinte FABC.

Implementarea unui program de screening pentru melanom ar putea scadea cu 10% numarul de cazuri de melanom metastastazat, pana in 2022, si cu 25%, pana in 2027.

*In curand, medicii de familie vor avea la dispozitie pe platforma Formare Medicala, un nou curs gratuit si creditat cu puncte EMC despre melanom, diagnostic si tratament in practica medicului de familie.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: