Planul national de combatere a cancerului ar putea fi aprobat saptamana aceasta

24/07/2023
Planul national de combatere a cancerului ar putea fi aprobat saptamana aceasta

Planul national de combatere a cancerului ar putea fi aprobat saptamana aceasta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/planul-national-de-combatere-a-cancerului-ar-putea-fi-aprobat-saptamana-aceasta/

Planul national de combatere a cancerului ar putea deveni functional odata cu aprobarea, posibil saptamana aceasta, a unei ordonante de guvern prin care sa fie puse in aplicare programele de sanatate.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a precizat ca intarzierea Planului a fost cauzata de nevoia de a-l face operational, precizand ca in forma in care a fost aprobat de Parlament, acesta nu putea fi pus in practica.

“Intarzierea lui a fost din cauza nevoii de a-l face operational, pentru ca in forma in care a fost adoptat de Parlamentul Romaniei nu puteam sa punem in practica prevederile lui. Cred ca lucrul cel mai important, si pentru asta am lucrat, incat pacientii din Romania sa beneficieze de Planul National de Combatere a Cancerului – fie ca discutam de diagnostic, inclusiv diagnosticul genetic, fie ca discutam de medicina personalizata – toate aceste lucruri vor deveni posibile dupa aprobarea ordonantei guvernului, pe care speram sa o realizam saptamana viitoare, lucru care permite punerea in aplicare a hotararii de guvern cu programele de sanatate, inclusiv cu programul de oncologie. Si o sa vedeti ca exista foarte multe oportunitati noi pentru pacientii din Romania”, a spus ministrul Sanatatii, la finalul saptamanii trecute, potrivit Agerpres.

Demnitarul a tinut sa precizeze ca programul pentru bolnavii de cancer in Romania este functional si ca nu se pune problema ca pacientii sa nu aiba acces la servicii medicale, insa acum se doreste imbunatatirea acestora.

Pe de alta parte, el a aratat ca ‘reconfigurarea’ sistemului de asistenta medicala oncologica este un proces care nu se poate realiza intr-un timp scurt si are nevoie de continuitate.

“Trebuie sa intelegem ca reconfigurarea, reconstructia sistemului de asistenta medicala oncologica in Romania este un proces. Acest proces nu se poate realiza nici intr-o luna, nici in sase luni. Este un proces care trebuie sa continue pe parcursul diverselor mandate ministeriale, sa tina cont de resursa umana existenta si de nevoia de a califica resursa umana, sa tina cont de dotarile care exista si de completarea acestor dotari”, a mai subliniat ministrul Sanatatii.

Etichete: planul national de combatere a cancerului, asistenta medicala oncologica, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: