Plan de pregatire si raspuns la evenimente epidemiologice de importanta nationala

01/08/2022
Plan de pregatire si raspuns la evenimente epidemiologice de importanta nationala

Plan de pregatire si raspuns la evenimente epidemiologice de importanta nationala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/plan-de-pregatire-si-raspuns-la-evenimente-epidemiologice-de-importanta-nationala/

Evenimentele epidemiologice care au avut loc, de-a lungul timpului, pe teritoriul Romaniei si probabilitatea mare de a ne confrunta in viitor cu alte epidemii, inclusiv ca si componenta a unei pandemii, necesita – existenta unui Plan National Generic de Pregatire si Raspuns la Evenimente Epidemiologice de Boala Transmisibila de Importanta Nationala, potrivit referatului de aprobare al unui ordin postat in Transparenta Decizionala de Ministerul Sanatatii.

Potrivit documentului, planul implica o strategie continua de management care cuprinde etape de prevenire, pregatire, raspuns si revenire.

„Planul se bazeaza pe faptul ca, pentru a proteja viata si sanatatea populatiei in cazul epidemiilor sau al riscului crescut de producere a acestora este necesara stabilirea institutiilor de decizie, coordonare si control la producerea epidemiilor si asumarea rolurilor si responsabilitatilor de catre acestea pe sectoarele de actiune ce le revin si folosirea resurselor informationale, umane, financiare si materiale la dispozitie in mod eficient, eficace si in conformitate cu asteptarile cetatenilor cat si realizarea unei comunicari si informari publice clare si oportune.”, se arata in referat.

Potrivit sursei citate, planul descrie:

– rolul si responsabilitatile institutiilor, autoritatilor administratiei publice, centrale si locale, precum si ale organizatiilor, cu atributii in domeniu, pentru localizarea focarelor e boala, limitarea ariei de manifestare a epidemiei si lichidarea acesteia;
– cadrul de raspuns la nivel national, judetean si local;
– prioritatile strategice ale raspunsului in caz de epidemie;
– sistemul de comanda, coordonare si control al raspunsului si fluxul informational-decizional in caz de epidemie;
– informarea publica pentru a orienta actiunea populatiei si a obtine sprijinul acesteia.
– Realizarea acestui plan are la baza conceptul de comanda unica si cel de responsabilitati impartite si asumate intre autoritati, institutii, comunitati si cetateni.

“Acest plan este considerat planul principal de raspuns la evenimente epidemiologice de boala transmisibila, urmand ca dupa aprobarea Planului sa se elaboreze proceduri operationale specifice pe categorii de boli transmisibile in functie de modul de transmitere.”, mai scrie in referatul de aprobare.

Scopul planului este pregatirea si raspunsul la evenimente epidemiologice de boala transmisibila, in vederea unei bune gestionari a acestora, concretizata in reducerea amplitutidinii si impactului acestor evenimente asupra populatiei, precum si in reducerea potentialului de raspandire trans-frontaliera.

De asemenea, potrivit autoritatilor, planul trebuie cunoscut si utilizat de catre toate institutiile si personalul angajat in sectorul sanitar, dar si de alte institutii/structuri, ca un ghid de pregatire si raspuns in eventualitatea unui eveniment epidemiologic de boala transmisibila.

Planul este utilizat de catre:

• Ministerul Sanatatii, Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, Institutul National de Sanatate Publica, Sectorul sanitar, inclusiv toti furnizorii de servicii medicale.
• Alte structuri: Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Etichete: plan national evenimente epidemiologice, plan boli transmisibile, evenimente epidemiologice

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: