Pintea: Voi veghea ca pacientul roman sa beneficieze de cele mai eficiente si mai sigure tratamente

03/06/2019

Pintea: Voi veghea ca pacientul roman sa beneficieze de cele mai eficiente si mai sigure tratamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-voi-veghea-ca-pacientul-roman-sa-beneficieze-de-cele-mai-eficiente-si-mai-sigure-tratamente/

Politicile Ministerului Sanatatii au ca principal scop asigurarea tratamentelor necesare pacientilor romani in conditii de maxima siguranta, cu respectarea recomandarilor Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), potrivit unei informare MS.

Conform sursei citate, pentru eficientizarea cheltuielilor cu medicamente, Ministerul Sanatatii introduce medicamente generice si biosimilare care au aceleasi calitati ca si medicamentele originale si care sunt avizate de ANMDM – singurul organism legal privind siguranta medicamentelor in Romania .

“In acest moment se afla in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Sanatatii un protocol de prescriere pentru tratamentul cu Perjeta asociat cu Trastuzumab. In urma recomandarilor EMA, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii a propus in acest protocol, printr-o nota de subsol, un singur medicament pentru care utilizarea este autorizata, celelalte produse biosimilare ale DCI trastuzumab nefiind incluse in indicatii terapeutice de administrare in combinatie cu Perjeta. De asemenea, va informam ca, Ministerul Sanatatii va organiza o licitatie pentru achizitia de trastuzumab care poate fi administrat fara asocierea cu alte medicamente, la care pot participa toti detinatorii de DCI”, se arata in in informarea remisa de Ministerul Sanatatii.

Pana in prezent au fost introduse pe piata din Romania biosimilare in urma avizului Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si se vor introduce, in continuare, si alte astfel de medicamente care fac dovada sigurantei si eficientei pentru pacienti.

De asemenea, Ministerul Sanatatii transmite ca respecta recomandarile Agentiei Europene a Medicamentelor in beneficiul pacientilor romani. In prezent nu exista studii care sa ateste eficienta si siguranta pacientilor in cazul administrarii produsului Perjeta cu produse biosimilare trastuzumab.

“Vreau sa asigur pacientii ca, in pofida tuturor incercarilor unora de a induce in eroare pacientii pentru unele interese comerciale, voi veghea ca pacientul roman sa beneficieze de cele mai eficiente si mai sigure tratamente, in baza studiilor de specialitate si a recomandarilor EMA. Bineinteles ca imi doresc sa eficientizez cheltuielile din sistem, dar nu voi face acest lucru punand in pericol vietile oamenilor. Nu voi face niciun compromis, indiferent de presiunea pe care unele interese o vor crea asupra institutiei pe care o conduc”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Etichete: protocoale medicamente, medicamente originale, medicamente biosimilare, ANMDM, EMA

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara