Pintea: Romania a dovedit ca a avut o Presedintie de succes in domeniul Sanatatii

14/06/2019
Pintea: Romania a dovedit ca a avut o Presedintie de succes in domeniul Sanatatii

Pintea: Romania a dovedit ca a avut o Presedintie de succes in domeniul Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-romania-a-dovedit-ca-a-avut-o-presedintie-de-succes-in-domeniul-sanatatii/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a prezidat vineri, 14 iunie 2019, la Luxemburg, Reuniunea Formala a ministrilor Sanatatii in cadrul Consiliului UE.

“In domeniul sanatatii, Presedintia romana a Consiliului UE a continuat eforturile de a face progrese in ceea ce priveste temele cu impact si beneficii pentru starea de sanatate a pacientilor din Uniunea Europeana. Toate prioritatile Presedintiei romane pe domeniul sanatatii au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor si a asistentei medicale pentru pacienti, peste tot in Uniunea Europeana”, a declarat ministrul Pintea, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sanatatii.

Agenda de astazi a Consiliului de Sanatate a inceput cu adoptarea „Concluziilor privind combaterea rezistentei la anti-microbiene”, propuse de Presedintia romana si unanim sustinute de Ministrii de Sanatate ale Statelor Membre, se mai precizeaza conform sursei citate.

Presedintia Romaniei la Consiliul UE a organizat (1 martie 2019, Bucuresti) Conferinta la nivel inalt cu titlul “Pasii urmatori pentru a transforma UE intr-o regiune de bune practici in combaterea rezistentei la antimicrobiene prin abordarea O singura sanatate”.

Pe baza rezultatelor Conferintei a fost realizat documentul sinteza care a stat la baza elaborarii acestor Concluzii ale Consiliului, avand trei obiective-cheie:

• imbunatatirea masurilor de prevenire si control al infectiilor si optimizarea utilizarii antibioticelor in sectoarele uman, animal si de mediu, sub umbrela “O singura sanatate”;

• intarirea dezvoltarii si implementarii planurilor nationale de actiune;

• incurajarea solidaritatii intre tari prin activitati comune de combatere a rezistentei la antimicrobiene.

In plus, dezbaterile de pe parcursul Conferintei si de la nivelul Grupului de lucru al Consiliului au dus la adaugarea in aceste Concluzii ale unor elemente importante legate de: incurajarea cercetarii si dezvoltarii de noi antimicrobiene si abordari alternative; sporirea constientizarii si intelegerii rezistentei de catre public, profesionistii din domeniul medical, fermeri si veterinari; supravegherea rezistentei si consumului de antimicrobiene atat in sectorul sanatatii umane, cat si in cel al sanatatii animalelor; largirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea si raspandirea rezistentei in mediu etc.

Tot vineri, ministrii Sanatatii din UE au avut un schimb de opinii privind „Facilitarea investitiilor pentru transformarea si imbunatatirea sistemelor de sanatate”.

Demnitarii au salutat aceasta discutie privind investitiile in domeniul Sanatatii care este utila si necesara pentru ca autoritatile din domeniul sa fie informate cu privire la oportunitatile oferite de diversele programe ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea acestui sector.

De asemenea, in cadrul dezbaterilor,ei au subliniat faptul ca fondurile UE reprezinta un instrument valoros si o necesitate pentru dezvoltarea sitemelor de sanatate.

Presedintia romana a informat Consiliul UE cu privire la situatia actuala in ceea ce priveste propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

“Eforturile Romaniei s-au concentrat asupra a doua dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE in acest domeniu, referitoare la consultarile stiintifice comune si la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum si la cadrul general de sprijin”, scrie in comunicatul MS.

Ministrul Sorina Pintea a informat omologii din UE despre cateva dintre reuniunile organizate de Presedintia romana.

“Pe langa Reuniunea Informala a ministrilor Sanatatii din Statele Membre ale UE la care au participat peste 140 de delegati din Statele Membre ale Uniunii Europene, au mai fost organizate o serie de reuniuni si conferinte, printre care Conferinta de nivel inalt privind combaterea rezistentei antimicrobine (AMR), Atelierul de lucru privind imbunatatirea programelor de vaccinare si crestere a acoperirii vaccinale in UE, Seminarul pe oncologie privind detectarea timpurie si screening-ul de cancer, si Reuniunea de nivel inalt privind sanatatea digitala (eHealth). Am convingerea ca discutiile acestea vor avea o contributie semnificativa la imbunatatirea sanatatii
publice in Europa”, a declarat ministrul Pintea.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 6 EMC:

Managementul hipotiroidismului

“Romania a dovedit ca a avut o Presedintie de succes in domeniul Sanatatii, cu progrese esentiale inregistrate pe teme de actualitate si cu impact direct asupra pacientului. As dori sa ii multumesc domnului comisar, Vythenis Andriukaitis, pentru suportul acordat in aceasta perioada. A fost o adevarata onoare sa prezidez aceasta reuniune de Consiliu si sa abordez cu omologii mei subiecte extrem de importante pentru cetateni si, de ce nu, pentru viitorul nostru!”, a smai adaugat ministrul Sanatatii potrivit comunicatului.

La finalul dezbaterilor, ministrul roman al Sanatatii a predat omologului finlandez stafeta Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene.

Etichete: presedintie CE Sanatate Romania, Ministerul Sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: