Pintea: Este nevoie de o strategie in domeniul sanatatii mintale

02/09/2019

Pintea: Este nevoie de o strategie in domeniul sanatatii mintale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-este-nevoie-de-o-strategie-in-domeniul-sanatatii-mintale/

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a declarat ca este nevoie de un plan de masuri sectorizat privind sanatatea mintala, care sa fie finantat.

“Este nevoie de o strategie in domeniul sanatatii mintale si a unui plan de masuri sectorizat, dar care sa fie finantat, pentru ca altfel munca noastra nu va avea finalitate. Avem nevoie de formarea si pregatirea personalului care lucreaza in sectiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar si de constientizarea populatiei, deoarece exista inca fenomenul de stigma pentru acesti pacienti”, a afirmat Sorina Pintea intr-un comunicat de presa.

Afirmatiile au fost facute dupa o intalnire cu reprezentantii Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sanatatii, ai asociatiilor profesionale si organizatiilor non-guvernamentale, dar si cu medici care lucreaza direct cu bolnavul psihic, pentru identificarea masurilor ce pot fi luate imediat, dar si pe termen mediu si lung in domeniul psihiatriei.

De asemenea, potrivit comunicatului mentionat, in cadrul acestei intalnirii s-a stabilit ca, desi Legea sanatatii mintale este cuprinzatoare si bine structurata, necesita diverse modificari si actualizari punctuale care vizeaza internarea nevoluntara sau modalitatile de aplicare a normelor. Este nevoie si de standardizarea la nivel national a procedurilor operationale in spitalele de psihiatrie, se arata in comunicat.

“Astept concluziile discutiilor dintre profesionisti si societatea civila si voi lua imediat masurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afectiuni psihice necesita o abordare multidisciplinara. Deseori aceste cazuri, in special cele cronice, exced sfera medicala si devin cazuri sociale. De aceea, sustin prima propunere facuta de specialisti care vizeaza infiintarea, prin Ordin de ministru, a unui grup de lucru interministerial, alcatuit din reprezentanti ai mai multor ministere si institutii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe – CEDO, care sa elaboreze strategia si planul de masuri care sa identifice toate solutiile necesare domeniului”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 12 EMC:

Psoriazis

Conform sursei citate, ministrul Pintea a avut o discutie inclusiv cu ministrul Fondurilor Europene pentru deschiderea unei linii de finantare si atragerea de fonduri europene si in domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilitati pana in prezent.

 

Etichete: sanatate mintala, legea sanatatii mintale, psihiatrie

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. iulia fecioru says:

    Si cadrele medicale au probleme de sanatate ,mai ales cele pensionare,ar trebui mai multa atentie din partea actualelor cadre…Ajungi la pensie ,daca ajungi si esti marginalizat…trist,si tu ai lucrat o viata intreaga pt sanatatea semenilor….E vorba de toate ramurile medicinii…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: