Pintea: Bugetul Programului National pentru Tuberculoza s-a dublat

20/11/2018

Pintea: Bugetul Programului National pentru Tuberculoza s-a dublat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-bugetul-programului-national-pentru-tuberculoza-s-a-dublat/

Licitatiile de medicamente antituberculoase sunt in desfasurare si nu vor exista sincope in aprovizionarea cu acest tip de tratament, spune ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.
“In 2018, bugetul Programului National pentru Tuberculoza s-a dublat, a ajuns la 41 milioane de lei. In prezent, sunt disponibile 30 de denumiri comune internationale DCI-uri compensate. O parte din ele – asigurate pana anul trecut din finantare externa, in acest an statul roman asigura toata medicatia. Licitatiile de medicamente antituberculoase sunt in desfasurare, nu vom avea sincope in aprovizionarea cu medicamente. Medicatia antituberculoasa este asigurata de Ministerul Sanatatii din bugetul de stat, fara a exista probleme de aprovizionare in ultimul an. Noua viziune a Ministerului Sanatatii privind lupta impotriva tuberculozei vizeaza acordarea serviciilor centrate pe nevoile pacientului. Corectia modelului vechi si ineficient este obiectivul Ministerului Sanatatii prin Strategia Nationala de Sanatate, efectul dorit fiind inversarea piramidei, prioritizarea serviciului de diagnostic al populatiei cu risc. Nu in ultimul rand, MS sprijina dezvoltarea serviciilor de asistenta comunitara prin abordarea directa a pacientilor cu tuberculoza, sprijinirea diagnosticarii, tratamentului si recuperarii”, a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

Pintea a spus ca, in mare parte, spitalele de pneumoftiziologie sunt ‘ca niste hrube’.

Continut educational:

Potrivit demnitarului, programul de screening al tuberculozei, care a fost demarat, este finantat cu 15 milioane de euro.

“Va spuneam la un moment dat ca va trebui sa implicam si medicina scolara in vaccinare, in screeningul tuberculozei, in ceea ce tine de educatie si sustinere. Programele in scoli vor porni incepand de anul viitor. Programe de preventie, nu neaparat pe tuberculoza”, a mai aratat ministrul conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati