Pintea: Anul viitor, anul programelor nationale de sanatate

11/07/2019

Pintea: Anul viitor, anul programelor nationale de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/pintea-anul-viitor-anul-programelor-nationale-de-sanatate/

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca 2020 va fi anul programelor nationale de sanatate, in care vor fi upgradate programele existente si vor fi create altele noi.

‘Avem o populatie imbatranita, zona de preventie nu a functionat de ani de zile, nu vorbim de un an, doi, trei. Avem pacienti care sunt diagnosticati tarziu, costurile sunt mari, dar nu putem sa ii abandonam. Investim in medicina primara, investim in spitale, in aparatura, pentru ca avem nevoie sa tratam pacientii si in programe nationale. (…) Avem in lucru 108 registre de boala, sunt fonduri europene accesate, proiectele sunt in implementare. Se lucreaza la ele coroborat cu fonduri norvegiene, fonduri elvetiene, registre de boala, registre cu care putem avea o situatie clara-predictibilitate pentru a putea finanta. (…) Am definit anul viitor ca anul programelor nationale de sanatate, pentru ca in sfarsit vom avea o imagine foarte clara asupra nevoilor de finantare pentru resursa umana si pentru finantarea medicatiei pentru pacienti’, a declarat ministrul Sorina Pintea, conform Agerpres.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Piciorul diabetic

La finalul lunii iunie, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea pentru modificarea sectiunii A din anexa la Hotararea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018‎ si pentru prelungirea termenului de aplicare.

In cadrul Programului national de depistare precoce a cancerului in regim de screening, a fost infiintat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacientii din grupele de risc, in regim de screening selectiv.

De asemenea, actul normativ creeaza cadrul legal pentru organizarea unitatilor de specialitate in vederea implementarii unor proiecte pilot care vor avea ca obiective identificarea precoce a afectiunilor oncologice la persoanele asimptomatice si monitorizarea periodica a persoanelor cu risc inalt de a dezvolta cancer.

Etichete: programe nationale de sanatate, Sorina Pintea, screening selectiv, programul de depistare a cancerului

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Laparoscoape performante la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Bloc operator cu 11 sali dotate la standarde inalte, la Braila

Decizie CMR privind metodologia de infiintare a punctelor secundare de lucru in specialitatea medicina de familie

Pacientul acoperit in spitale, o parte a strategiei anticoruptie (Pintea)

Medici avertizati sa nu cheme pacientii la cabinetele private