Petitie: Opriti utilizarea manusilor cu talc

22/07/2016

Petitie: Opriti utilizarea manusilor cu talc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/petitie-opriti-utilizarea-manusilor-cu-talc/

manusi-cu-talcMedicii specialistii de la Clinica de Chirurgie Vasculara din cadrul  Spitalul Judetean Timisoara lupta pentru ca manusile cu talc sa nu mai fie folosite in sistemul sanitar din Romania.

Cantitati semnificative de talc raman pe mainile medicilor, iar de multe ori, acestia spun ca au de suferit.
“Am facut un episod de dermatita, care s-a dovedit a fi din cauza folosirii manusilor cu talc”, a spus Georgel Taranu , medic primar de chirurgie vasculara, conform Digi24.

“Manusile acestea pudrate nu contin doar talc, contin diverse alte substante si aceste substante este dovedit ca provoaca reactii adverse, alergii, adeverente, conjuctivite, deci practic provoaca tot felul de boli suplimentare”, spune si Mihai Ionac, initiator al petitiei.

Daca manusile pudrate se rup in timpul interventilor chirurgicale, pacientul e expus la un risc mai mare de infectii si se poate recupera mai greu, mai relateaza Digi24.

In strainatate, manusile cu talc au fost uitate de mult. In Germania, spre exemplu, nu se mai folosesc de 20 de ani, iar in Statele Unite ale Americii au fost interzise in mai multe spitale.

“Lansarea petitiei “Opriti utilizarea manusilor cu talc” se doreste a fi o campanie de informare. Vrem sa spunem ca, daca au de ales, atat pacientii, cat si medicii, sa intre in contact cu manusile chirurgicale, sa aleaga manusile fara talc”, declara si Mircea Popitiu, medic rezident in Clinica de Chirurgie Vasculara.

Petitia a fost semnata pana acum de peste o suta de persoane, iar  studiul de caz care sta la baza ei urmeaza sa fie trimise  luna viitoare la Ministerul Sanatatii.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi