Peste 800.000 de cazuri de astm inregistrate in Romania

06/05/2014

Peste 800.000 de cazuri de astm inregistrate in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-800-000-de-cazuri-de-astm-inregistrate-romania/

Cum sa te aperi de astm in propria casaAstmul este o boala care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, in special copiii, conform declaratiilor lui prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Acesta a atras atentia ca in ultimele doua decenii s-a dublat numarul de cazuri de astm.

Astmul, o afectiune cu risc la copii

Peste 300.000.000 de cazuri de astm sunt inregistrate la nivel mondial, in timp ce in Europa numarul acestora a atins cifra de 32.000.000 de cazuri.

Principalii factori de risc in declansarea astmului sunt, conform prof.dr. Florin Mihaltan, o circulatie mai puternica a alergenilor, fluctuatiile de curenti de aer din orasele mari, poluarea sau efectul de sera.

Neprezentarea la medic – un factor de risc important

“In literatura sunt semnalate doua cazuri majore, una este legata de subevaluarea acestei boli. Multi ani a fost subdiagnosticata pentru ca medicii nu au fost avizati si pentru ca populatia nu a avut nivelul educational ca sa se prezinte”, a precizat prof.dr. Florin Mihaltan.

In acelasi timp, presedinte Societatii Romane de Pneumologie a precizat ca tot mai multe persoane cu venituri scazute renunta la tratament si forteaza internarea tocmai pentru a primi spray-ul de care au nevoie in astm.

Diagnosticarea astmului la copii, dificila in unele cazuri

Unul din principalele riscuri in diagnosticarea astmului la copii este ca medicul sa o confunde cu o viroza respiratorie sau cu o infectie si sa prescrie antibiotice.

Alimente care favorizeaza aparitia unei crize de astm

Prof.dr. Florin Mihaltan a atras atentia ca exista o serie de alimente care pot favoriza declansarea unei crize de astm, precum arahide, capsune, fructe de padure, fructe de mare.

Campanie nationala de depistare a astmului

In cadrul campaniei cu mesajul “Informeaza-te. Consulta medicul pneumolog sau alergolog. Testeaza-te. Trateaza-te corect”, sambata si duminica se va desfasura testari gratuite si sesiuni de informare in astm in Bucuresti (Parcul Tineretului), Cluj-Napoca (Piata Mihai Viteazul) si Craiova (Parcul Nicolae Romanescu).

Pentru mai multe informatii despre diagnosticarea si tratamentul in astm puteti afla din accesand cursul online si gratuit Astmul diagnostic pozitiv si diferential, disponibil pe FormareMedicala, creditat cu 10 puncte EMC.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: