Peste 300 de cercetatori vor intocmi o lista cu agentii patogeni care pot provoca epidemii

22/11/2022

Peste 300 de cercetatori vor intocmi o lista cu agentii patogeni care pot provoca epidemii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-300-de-cercetatori-vor-intocmi-o-lista-cu-agentii-patogeni-care-pot-provoca-epidemii/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a reunit peste 300 de experti care vor avea misiunea de a intocmi o noua lista cu agentii patogeni susceptibili sa cauzeze epidemii si pandemii, si de a studia amenintarile ce ar putea sa apara de la virusuri necunoscute, informeaza AFP.

Obiectivul OMS este acela de a actualiza o lista a agentilor patogeni utilizata ca un ghid in cercetare si dezvoltare, precum si in investitii, mai ales pentru punerea la punct a unor vaccinuri, teste de depistare si tratamente, relateazasi Agerpres.

In cadrul acestui proces, OMS a reunit peste 300 de cercetatori care vor trebui sa analizeze datele medicale asociate cu peste 25 de familii de virusuri si bacterii.

Oamenii de stiinta isi vor concentra atentia mai ales asupra “maladiei X”, declansata de un agent patogen inca necunoscut si care ar putea cauza o grava pandemie.

“Identificarea agentilor patogeni si a familiilor virusurilor prioritare pentru cercetare si dezvoltarea unor contramasuri sunt esentiale pentru o reactie rapida si eficace la epidemii si la pandemii. Fara investitii importante in cercetare si dezvoltare facute inaintea pandemiei de COVID-19, nu ar fi fost posibil sa fie puse la punct vaccinuri sigure si eficiente intr-un timp record “, a declarat directorul pentru urgente sanitare din cadrul OMS, Michael Ryan.

In timpul analizei lor, expertii vor determina, pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, lacunele ce exista in domeniul cunostintelor si prioritatilor care privesc cercetarea medicala.

Aceasta lista a fost publicata pentru prima data in 2017. Lista revizuita a agentilor patogeni urmeaza sa fie facuta publica inainte de aprilie 2023.

Etichete: lista agenti patogeni, epidemii si pandemii, OMS

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: