Peste 100 de tipuri de teste rapide antigen Covid-19, respinse | Lista testelor valide

11/10/2021
Peste 100 de tipuri de teste rapide antigen Covid-19, respinse | Lista testelor valide

Peste 100 de tipuri de teste rapide antigen Covid-19, respinse | Lista testelor valide

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-100-de-tipuri-de-teste-rapide-antigen-covid-19-respinse/

Comitetul pentru securitatea sanatatii al Comisiei Europene a stabilit o lista a testelor rapide antigen COVID-19, precum si un set de date standardizate ce trebuie incluse in certificatele rezultatelor testelor COVID-19, transmite InfoCons, intr-o alerta publica.

Comisia Europeana a eliminat din lista testelor rapide antigen COVID-19 alte 3 teste:

– Canea Covid-19 Antigen Rapid Test (fabricat de Core Technology Co., ltd);
– BIOCREDIT COVID-19 Ag – SARS-CoV 2 Antigen test fabricat de RapigGEN Inc),
– Coronavirus (SARS-CoV 2) Antigen – Oral Fluid ( fabricat de Tody Laboratories Int.).

De asemenea, potrivit sursei citate, alte 107 teste rapide antigen COVID-19 au fost respinse. Lista acestora este disponibila AICI.

Statele care fac parte din Uniunea Europeana au convenit in unanimitate referitor la o recomandare a Consiliului, de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide de antigen si recunoasterea reciproca a rezultatelor testelor COVID-19 pe intreg teritoriul UE.

Statele membru UE au covenit urmatoarele:

1. Lista comuna a testelor rapide antigen COVID-19, care sunt considerate adecvate pentru utilizare si sunt in conformitate cu strategiile de testare, trebuie sa indeplineasca cele 3 criterii:

2. Sa poarte marcajul CE;

3. Sa indeplineasca cerintele minime de performanta: ≥ 90% sensibilitate si ≥ 97% specificitate;

4. Au fost validate de cel putin un stat membru ca fiind adecvate pentru utilizarea lor in contextul COVID-19, oferind detalii cu privire la metodologia si rezultatele unor astfel de studii, cum ar fi tipul de esantion utilizat pentru validare, cadrul in care se utilizeaza testul a fost evaluat si daca au aparut dificultati in ceea ce priveste criteriile de sensibilitate cerute sau alte elemente de performanta.

5. O selectie de teste rapide antigen, din care statele membre vor recunoaste reciproc rezultatele testelor pentru masurile de sanatate publica.

6. Un set comun de date standardizate care trebuie incluse in certificatele care prezinta rezultatul testului COVID-19, facilitand in continuare recunoasterea reciproca a rezultatelor testului COVID-19.

“Comitetul pentru securitatea sanatatii al Comisiei Europene a fost de acord ca lista comuna a testelor rapide de antigen include teste rapide de antigen pentru care a fost masurata performanta lor clinica pe baza probelor colectate nazal, orofaringian sau nazofaringian. In acest context, testele rapide de antigen care se bazeaza pe alte probe, cum ar fi saliva, sputa si/sau fecale, nu sunt incluse.”, mai precizeaza Protectia Consumatorului din Romania.

Conform Autoritatii Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania: „Daca se solicita sau se recomanda teste COVID-19 negative pentru desfasurarea oricarei activitati, este esential ca acestea sa fie recunoscute reciproc si rezultatele testelor inscrise in certificate recunoscute in intreaga UE. Acest lucru este esential, in special in contextul calatoriilor. Cetatenii UE au nevoie de claritate si predictibilitate.”

“Situatia actuala din Romania s-ar putea inrautati ingrijorator, daca se continua utilizarea unor teste care nu indeplinesc criteriile minimale adoptate la nivelul Comisiei Europene. Un test care nu este conform va avea un rezultat „fals” negativ sau pozitiv, iar prin aceasta nu se contribuie la imbunatatirea situatiei de criza in care se afla tara.”, mai transmite InfoCons in mesajul de alerta.

“Chiar daca trecem printr-o perioada mai dificila trebuie sa fim atenti de unde, ce si cum cumparam. Daca nu suntem atenti la informatiile de pe eticheta, uneori produsele achizitionate ne pot pune in pericol sanatatea! Cititi informatiile de pe eticheta, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de varsta pentru care se poate utiliza produsul! Pastrati bonul fiscal, daca va fi nevoie sa depuneti o reclamatie! Ia atitudine! InfoCons este alaturi de tine, 0219615!”, a precizat Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

Lista actualizata cu testele rapide antigen propuse pentru a fi validate poate fi vizualizata AICI.

Etichete: teste antigen, teste antigen depistare covid-19, teste antigen valide, teste antigen aprobate, infocons

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: