Peste 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice inregistrati in Romania

09/02/2024
Peste 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice inregistrati in Romania

Peste 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice inregistrati in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-100-000-de-donatori-voluntari-de-celule-stem-hematopoietice-inregistrati-in-romania/

Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a anuntat depasirea pragului de 100.000 de donatori voluntari de celule stem hematopoietice inregistrati.

“De la infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice si pana in prezent, 466 de pacienti romani au fost transplantati cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neinruditi. Pentru un numar de 24 de pacienti, donatorii compatibili genetic au fost din Romania. Gratie interconectarii Registrului la structurile similare internationale, in cei 10 ani de existenta ai RNDCSH, 25 de donatori romani au fost compatibili si au contribuit la salvarea unor pacienti provenind din alte tari, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

In 2023, 12 donatori romani au trecut prin procedura de donare de celule stem hematopoietice, cea mai mare cifra anuala de cand este Registrul functional.

“Cei 100.000 de donatori inscrisi ne incurajeaza sa continuam eforturile de a creste Registrul pentru ca numai in acest mod putem contribui la salvarea vietilor bolnavilor cu cancere de sange. Suntem coplesiti de generozitatea si sprijinul venite din partea donatorilor care s-au alaturat misiunii noastre. Fiecare nou inscris este o sansa concreta pentru pacienti, dar si un vot de incredere in misiunea noastra. Multumim din inima fiecarui donator. Numai astfel putem sa aducem speranta, sanatate si bucurie in vietile celor cu boli onco-hematologice, care au nevoie de o a doua sansa. Impreuna, suntem un exemplu viu al puterii umane si al compasiunii. Va incurajam sa impartasiti mesajul nostru umanitar cu prietenii si familia pentru a inspira si mai multi oameni sa ni se alature”, a declarat directorul general interimar al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Traian Laurian Arghisan.

In lume, la fiecare trei minute un om este diagnosticat cu un cancer de sange, iar singura solutie terapeutica o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.

Rolul registrului este acela de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili printre rude.

Etichete: celule stem hematopoietice, donatori celule stem, registrului national al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: