Peste 1 miliard de lei anual, cheltuieli ale sistemului de sanatate publica pentru bolile cauzate de fumat

22/10/2014

Peste 1 miliard de lei anual, cheltuieli ale sistemului de sanatate publica pentru bolile cauzate de fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-1-miliard-de-lei-anual-cheltuieli-ale-sistemului-de-sanatate-publica-pentru-bolile-cauzate-de-fumat/

tigariFundatia Medicala Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” si Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) au prezentat miercuri, 22 octombrie, doua initiative inter-corelate in domeniul politicilor legate de controlul tutunului in Romania.

 

Rezultatele arata ca la nivelul anului 2012, sistemul public de sanatate a platit 1,2 miliarde de lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului.

Daca ne raportam la suma totala platita pentru cele 4 categorii de boli asociate fumatului (4.316.325.217,4 lei), fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli.

Sursele de finantare a sistemului sanitar au fost Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii constituit din fonduri din bugetul de stat si din venituri proprii (asa- zisa “taxa pe viciu”).

In anul 2012, cheltuielile totale pentru sanatate au fost in valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuita din cauza fumatului reprezinta 5,7%.

Acelasi studiu arata ca numarul total de cazuri spitalizate in anul 2012 pentru toate cele 4 categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului.

Fumatul reprezinta cel mai grav factor de risc, ucigand anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decat HIV/SIDA, tuberculoza si malaria combinate.

Opiniile tuturor factorilor responsabili la nivel mondial arata clar ca, in lipsa unor actiuni si masuri energice si congruente , acest numar ar putea ajunge la peste 8 milioane anual in 2050.

“Fumatul este cea mai grava pandemie mondiala a momentului, afectand peste un miliard de oameni, consumul de tutun reprezentand cel mai important factor de risc pentru bolile netransmisibile. In Romania, ratele extrem de ridicate de afectiuni pulmonare recunoscute ca fiind datorate fumatului sunt o consecinta directa a extinderii acestui obicei in anii ’90. Romania prezinta in mod specific o prevalenta foarte mare a bolilor respiratorii care conduc la invaliditati si deces prematur,ceea ce se reflecta si in costurile din ce in ce mai mari ale ingrijirii acestor afectiuni Studiul lansat astazi confirma observatiile personale din ultimii ani: cheltuielile sistemului de sanatate pentru diagnosticul si tratamentul bolilor respiratorii si pentru bolile cardio-vasculare sunt aproape egale: 1.101.253.211,7 lei respectiv 1.202.590.587,1 lei. In schimb, cheltuielile datorate fumatului reprezinta 38,4% din totalul cheltuielilor pentru bolile respiratorii si 14,2%” , a declarat printre altele prof. dr. Miron Bogdan, Presedintele Fundatiei  Medicala Pneuma.

In Romania anului 2014, peste 40.000 de oameni mor datorita bolilor cauzate de fumat, se mai arata in statisticile oficiale.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: