Performanta sistemului de sanatate depinde si de aspectul financiar

23/10/2018

Performanta sistemului de sanatate depinde si de aspectul financiar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/performanta-sistemului-de-sanatate-depinde-si-de-aspectul-financiar/


Viitorul in sanatate inseamna inovare, preventie, solutii de e-health, a declarat consilierul de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale Diana Paun, care considera ca nu se poate vorbi despre performanta in acest domeniu fara a avea in vedere si aspectul financiar, intrucat cele doua ‘nu pot fi disociate’.

“Preocuparea in zilele noastre este aceea de a asigura sustenabilitatea sistemelor de sanatate prin asigurarea accesului la servicii de sanatate, calitate pentru toti la toate varstele. Practica ne arata insa ca niciun sistem de sanatate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea prin alocari eficiente ale resursei financiare este una comuna, indiferent ca vorbim de sisteme de tip Beveridge sau Bismarck ori de sistemul american. (….) Nu putem vorbi de performanta unui sistem de sanatate fara a avea in vedere si aspectul financiar, pentru ca, fara indoiala, cele doua nu pot fi disociate. Dovada stau mai toate sistemele de masurarea a performantei. (…) Viitorul in sanatate inseamna inovare, preventie, solutii de e-health”, a afirmat Diana Paun citata de Agerpres.

Potrivit acesteia, preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene poate fi o oportunitate pentru Romania, iar succesul se poate fundamenta ‘pe efortul comun si sinergia’ tuturor actorilor din sistem.

Si ministrul Sanatatii, Sorina Pintea,  spune ca Romania se confrunta cu provocari legate de schimbarile demografice si de nevoia de a asigura resursele necesare in sanatate pe termen mediu si lung.

“Acest lucru poate fi realizat doar cu implicarea tuturor actorilor cu responsabilitati in asigurarea sanatatii – specialisti, cercetatori si nu in ultimul rand industria care poate furniza solutii inovative care sa faca sustenabila acordarea serviciilor de sanatate de calitate tuturor categoriilor”, a mentionat ministrul Pintea.

Membru in boardul OMS Alexandru Rafila a subliniat necesitatea lansarii unui document care sa fie preluat de toate partile implicate – de catre politicieni, dar si de reprezentantii pacientilor.

Continut educational:

“OMS are obiective pana in 2030 care, daca vor fi atinse, vor permite unui numar de un miliard de persoane sa beneficieze de acoperire pe partea de servicii de sanatate si le va permite sa fie protejati impotriva urgentelor medicale si un alt miliard de oameni isi vor imbunatati starea de sanatate. Aceste obiective ale OMS ar trebui sa fie cumva cele care sa fie introduse in politicile publice, fiindca noi ar trebui sa raspundem daca noi ca tara si ca societatea suntem capabili sa imbunatatim aceasta acoperire cu servicii de sanatate pentru cetatenii romani, pentru o sanatate mai buna si pentru un acces mai bun la serviciile de sanatate si sa dezvoltam politici de preventie care pana acum nu au avut rezultate foarte bune. Intentia noastra este cea de a lansa in curand un document – o Carta alba, care sa fie preluata de toate partile implicate – de politicieni, de reprezentantii pacientilor. Daca vom reusi sa adoptam acest document vom putea sa facem progrese in vedere atingerii acestor obiective stabilite pentru 2030”, a sustinut Rafila conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: